Liimets arutas Keenia kolleegiga koroonapandeemia mõjusid

BNS
Copy
Eesti välisminister Eva-Maria Liimets.
Eesti välisminister Eva-Maria Liimets. Foto: Mads Claus Rasmussen

Välisminister Eva-Maria Liimets (KE) osaleb neljapäevast laupäevani president Kersti Kaljulaidiga riigivisiidil Keenias, kus ta kohtus Keenia välisministri Raychelle Awuor Omamoga.

Arutati Eesti ja Keenia omavahelisi suhteid, koostööd ÜRO Julgeolekunõukogus, Covid-19 olukorda Aafrikas ja maailmas ning digitaalsed võimalusi arenevate ühiskondade toetamiseks.

Keenia on oma regioonis mõjukas riik, kes hindab väga Eesti kogemusi enda ühiskonna arendamisel ja digitaalsete valitsemisviiside edendamisel. «Oleme Keeniaga selle aasta lõpuni koos ÜRO Julgeolekunõukogus ning näeme suurt koostööpotentsiaali nii rahvusvahelise rahu ja julgeoleku teemadel kui ka digiarengu ja majanduskoostöö alal. Samuti oleme mõlemad huvitatud hariduskoostööst,» ütles välisminister.

Ministrid vestlesid ka Covid-19 olukorrast Aafrikas ja selle mõjudest piirkonna inimestele ja majandusele. «Maailmas on palju riike, kellel ei ole vaktsiinidele ligipääsu ja kus pole ulatuslikku vaktsineerimist isegi veel alustatud. See küsimus vajab rahvusvahelise kogukonna suuremat tähelepanu, sest viirus ei tunne riigipiire,» ütles välisminister Liimets.

Digiteemadest rääkisid ministrid Keenias e-valitsemise arendamiseks tehtud tööst, arengukoostööst hariduse, teaduse, tervishoiu, ettevõtluse ning digi- ja rohepöörde vallas. Eraldi oli juttu e-haridust edendavast programmist Opiq.

Välisminister osaleb koos president Kaljulaidiga kohtumistel ÜRO allorganisatsioonidega ning Eesti-Keenia ärifoorumil ning külastatakse Strathmore ülikooli, kus esitletakse e-valitsemise arengukoostööprojekti koostöös Tallinna tehnikaülikooliga.

Septembris käivitus Keeniaga mitu koostööprojekti, näiteks välisministeeriumi rahastatav Eesti Pagulasabi projekt, mille raames antakse humanitaarabi kohapealsetes pagulasasumites. Alguse sai Timbeteri säästva metsamajandamise projekt ning Mondo digipädevuste ja Reet Ausi ringmajanduse teemaline projekt. Käimas on ka Garage-48 häkaton Keenia noortele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles