Peaprokuör Estonia uurimisest: midagi ebaseaduslikku siin pole (2)

Elo Mõttus-Leppik
, Otse Postimehest saatejuht
Copy
Otse Potimehest peaprokurör Andres Parmas.
Otse Potimehest peaprokurör Andres Parmas. Foto: Eero Vabamägi / Postimees

Peaprokurör Andres Parmase sõnul uus uurimisreis midagi ebaseaduslikku endast Eesti õiguse kontekstis ei kujuta. Parmase sõnul informeeris eraalgatusliku Estonia ekspeditsiooni eestvedaja Margus Kurm teda eelnevalt oma plaanist. 

«Me ei näe siin ühtegi kuriteokoosseisu praegu teadaoleva info põhjal. Meie vaates siin midagi ebaseaduslikku ei ole,» ütles Andres Parmas Kanal 2 uudistesaatele «Reporter».

Parmase sõnul seob põhjanaabritega sõlmitud ja vraki juurde sukeldumisi piirav rahvusvaheline hauarahuleping riike, kuid see ei laiene üksikisikutele. 

«Kui üksikisik teeb midagi sellist, mida hauarahuleping ette ei näe, siis selleks, et temale võiks midagi ette heita, peaks olema riigi seadused need, mis seda etteheidet võimaldavad. Meie seaduste järgi on võimalik rääkida haua rüüstamisest. See tuleks kõne alla siis, kui ekspeditsioon läheks ja hakkaks laeva küljest tükke kangutama või sealt laipu üles tooma või nende küljest esemeid võtma. Seni kuni minnakse lihtsalt olukorda kaardistama, filmitakse seal midagi, sukeldutakse sinna alla, võibolla see läheb hauarahulepinguga vastuollu, ma ei oska seda väita või ümber lükata, aga meie seadustega see ei ole kuidagiviisi üksikisikule etteheidetav või karistatav,» selgitas peaprokurör Andres Parmas.

Samas ütles Parmas, et teiste riikide õiguste eest ta ei vastuta. «Mäletatavasti kui dokumentaalfilmi jaoks Rootsi ajakirjanik sukeldumas käis, siis tema vastu alustati kriminaalmenetlus Rootsis. Ta on küll esimeses astmes õigeks mõistetud,» ütleb Parmas. 

Need riigid, kes sellele hauarahulepingule ei ole alla kirjutanud, nende riikide jaoks sealt kohustusi ei tohiks tekkida.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles