COVID-19 pandeemia mõju vääriskivi nefriidi kaevandamisele

Viasat Explore
Copy
Foto: Viasat Explore

Jade on roheline vääriskivi, mida selle sitkuse ja ilu tõttu on hinnatud juba ammustest aegadest. Tegu on rohelist tooni kivimiga, mis võib koosneda kas nefriidist või jadeiidist. Seda on peetud nii igaveseks, jumalikuks kui ka taeva ja maa kiviks. Euroopas kehastas kivim ausust, julgust, tarkust, täiuslikkust ja puhtust. Sellega seostatakse pikaealiseust ja perekondlikku heaolu. Ta sobib neile, kes teevad vaimset tööd, mille juures on vaja suurt täpsust ja tähelepanu.

Nefriidi kaevandamine Briti Kolumbias on väga keeruline. Talved on pikad ja karmilt külmad ning maardlad on kaugel, nii et kaevandamine võib toimuda ainult lühikesel suvehooajal, umbes 60 päeva jooksul aastas. Peaaegu kõik sekundaarsed maardlad on ammendatud, seega toimub praegune kaevandamine peaaegu kõik esmastest maardlatest. Raske varustuse transport kaevandusaladele on vaevanõudev töö.

Briti Kolumbias on teada üle viiekümne nefriidi leiukoha. Üks kurikuulsamaid nefriidikaevandusi asub Briti Kolumbia väikelinnas, mida veavad abikaasad Claudia ja Robin Bunce. Nende kaevandus annab tööd pea kõigile nende linna elanikele. Perekond on lasknud viimast korda kaamerad ligi kaevanduse tegemisi kajastama. Dokumentaalsari „Nefriidipalavik“, mis 2016. aastal nomineeriti Kanada Screen Awardi poolt parimaks faktuaalsarjaks jätkab 7. hooajaga.

Eelmisel hooajal leidsid nad nefriiti ja müüsid mitu suurt kamakat maha, aga Two Mile'i uue nefriidilademe kasumlikuks äriks muutmine pole sugugi lihtne, nagu see uus hooaeg tõestab. Covidi tõttu on sealne nefriidipood suletud ja turistid jäljetult kadunud. Uue varustuse hankimiseks pole raha ning tööle putitatakse vanad veoautod ja ekskavaatorid, mis aga igal võimalusel katki lähevad. Juba asjade mäkke ja sealt alla liigutamine on paras peamurdmine ning keeruline on panna kõiki koostööd tegema. Poeg Josh põtkib vastu kõigele, mida isa Robin tal teha käsib, nii et ta otsustab viimaks oma transpordifirma asutada. Nefriidi needus on alati kõikvõimas ning nullib jõupingutusi ja muudab võidud kaotusteks.

Vaata, kuidas kaevandatakse seda iidset rohelist vääriskivi Bunce’ide perekonna kaevanduses Viasat Explore’i kanalil, kus alates 14. septembrist kell 22.00 alustab dokumentaalsarja „Nefriidipalavik“ viimane, 7. hooaeg.

Copy
Tagasi üles