Rohelised toetavad Soome roheliste püüdlusi kanepi legaliseerimiseks (2)

BNS
Copy
Kanepitaimed. Pilt on illustreeriv.
Kanepitaimed. Pilt on illustreeriv. Foto: Ida prefektuur

Erakond Eestimaa Rohelised tervitab Soome sõsarpartei otsust asuda toetama kanepi legaliseerimist, ning loodab, et Eesti ja Soome koordineerivad edaspidi riiklikult samme, mis reguleerivad teadvuse seisundit muutvate ainete kasutamist.

Roheliste kaasjuhi Züleyxa Izmailova sõnul pooldab erakond kanepi tarvitamise reguleerimist senise range keelu asemel. «Täna toidame me kanepit keelustades kuritegevust ning meil on vaid umbkaudne teadmine, kes, mida ja milleks seda tarvitavad. Meie eesmärk on tagada, et läbi riikliku regulatsiooni jõuaks tarbijani ohutu kaup; riiklikult reguleeritud müügi korral ei saaks kanepit kätte alaealised ning tagatud on ka maksude laekumine. Samal ajal kui Keskerakond mõtleb välja uusi makse, millega meie veel habrast keskklassi koormata, ütleme meie selgelt - lõpetame kanepi musta turu ja korjame raha üles sealt, kus see juba täna olemas on,» ütles Izmailova.

Eesti täiskasvanud rahvastiku tervisekäitumise 2020. aasta uuringust selgus, et kanepi tarvitamine nooremate täiskasvanute seas on kasvanud. Narkootilisi aineid oli viimase 12 kuu jooksul tarvitanud 7,1 protsenti uuringule vastanutest - 10,2 protsenti meestest ja 5 protsenti naistest. Kõige sagedamini tarvitatavaks aineks on kanep, mida näiteks 16–24-aastaste vanuserühmas oli viimase 30 päeva jooksul tarvitanud 20,8 protsenti meestest ja 10,3 protsenti naistest.

2021. aasta kevadel tervisearengu instituudi avaldatud reoveeuuringu tulemused näitasid, et kanep on jätkuvalt üks Eestis enim tarvitatavatest narkootilistest ainetest, võrreldes 2019. aastaga oli kanepi kontsentratsioon reovees isegi tõusnud.

Soome Roheliste erakonna üldkogu toetas pühapäeval kanepi legaliseerimist. Rohelistest sai esimene Soome parlamendierakond, mis toetab kanepi legaliseerimist.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles