ERM ja Raadi lennuväli võivad uuel aastal muinsuskaitse alla minna (2)

BNS
Copy
Eesti Rahva Muuseum
Eesti Rahva Muuseum Foto: Sille Annuk / Tartu Postimees

Muinsuskaitseamet on pea kolm aastat arutanud ettepanekut võtta Tartus muinsuskaitse alla Eesti Rahva Muuseum (ERM) ja Raadi lennuväli. Augustis alguses sündis selleks eelnõu, millele veel oodatakse viimast tagasisidet, kirjutab ERR.

Muinsuskaitseameti ehituspärandi valdkonna juht Anni Martin ütles, et kui esmalt kaaluti Raadi militaarpärandi ja Eesti Rahva Muuseumi säilitamist eraldi, siis nüüd on lähtekohaks just muuseum ja kuidas see suhestub endise lennuväljaga.

«Raadi mälualana käsitleme nüüd Eesti Rahva Muuseumi uut peahoonet, vana stardirada, mille pikendus see on, lennuvälja kõige viimati rajatud kolme kilomeetri pikkust stardirada, neid ühendavaid ruleerimisteid ja seda ümbritsevaid kaponiire ehk muldkindlustusvalle,» rääkis Martin.

Muinsuskaitseamet ootab eelnõule veel detsembriks tagasisidet Tartu vallalt. Vallavanem Jarno Laur kahtleb, kas nii suurt betoonist lennurada on mõistlik kaitsta mälestisena.

«Võib-olla siin ongi mõistlik kompromissi või kokkuleppe koht, et me fikseerime selle, et need stardirajad ja lähedal asuvad kaponiirid on eksponeeritud, säilitatud. Ma ei kujuta ette, et me hakkame seda betoonrada käsitlema sama võtmes nagu Jaani kirikut ja palkama betooni parandamiseks muinsuskaitse litsentsiga ettevõtted.»

Anni Martini sõnul on kõige olulisem kirja panna mälestise väärtused, nii saab ka näiteks 20 aasta pärast kõige paremini otsustada, kuidas Raadi lennuradasid säilitada.

«Meil ei ole praegu selget vastust, kuidas nende lennuradadega käituma peaks. Kas peaks seal püüdma hoida võimalikult kaua seda betoonist lennurada, mis ühest küljest on hästi iseloomulik militaarpärandile, aga samuti nõukogudeaegsele ehituskvaliteedile,» selgitas Martin.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles