Veskimägi: energiapoliitika läbikukkumisest rääkida on liiga vara (4)

BNS
Copy
Taavi Veskimägi.
Taavi Veskimägi. Foto: Eero Vabamaegi

Nädala jagu rekordeid purustanud kõrges elektrihinnas pole süüdi mitte taastuvenergia või selle tootjad, vaid taastuvenergia võimsuste vähesus ja majanduse ootamatult kiire taastumine, rääkis Eleringi juht Taavi Veskimägi kolmapäev al ETV saates «Esimene stuudio».

Veskimäe sõnul on liiga vara öelda, et Euroopa energiapoliitika oleks ebaõnnestunud.

«Uus normaalsus saab olema selline, et on tunde, kus elekter on väga odav, on tunde, kus on elekter väga kallis. Lähtuvalt sellest, et tulevikus on üha rohkem mitteplaneeritava töötsükliga tootmisseadmeid, ehk siis tuuleelektri või päikeseelektrijaamasid võrgus. Stabiilset kõrget hinda me tulevikus pigem ei peaks nägema. Ja just hinnaerinevused peaksid andma stiimulit tarbimise juhtimiseks, salvestusseadmete rajamiseks,» rääkis Veskimägi.

Kõrge elektrihinna mõjude pehmendamiseks vaesematele inimestele näeb Veskimägi lahendusena pigem sihitud sotsiaaltoetusi kui kõigile elektrihinna langetamist.

Hinnatõusu taga on ühelt poolt kahekordistunud CO2 kvoodi hind, kuid olulised on ka teised faktorid.

«Tõenäoliselt samavõrra kui CO2 hinnatõus on nii gaasi kui kivisöe hindande kolmekordistumine olnud suurem mõju elektrihinna tõusuks kui isegi CO2 hinna suurenemine,» rääkis Veskimägi.

Veskimäe sõnul on otsused CO2 kvoodi osas poliitiline valik, mille osas peavad ka valiku tegema poliitikud.

«Me ju CO2 mehhanismi disainisime selle jaoks, et aidata taastuvenergia tootmisseadmed turule ja turupõhiselt panna suurte CO2 emissioonidega tootmisseadmed kinni. Nii nagu Eestis on juhtunud,» ütles ta.

Kõrgete hindade taga võib peamiselt näha aga seda, et majandus on koroonakriisist taastunud oluliselt kiiremini kui turud ootasid.

«Sellest lähtuvalt on reservid madalad. Loomulikult ka klimaatilised tegurid nagu madal hüdroreservide tase Põhjamaades, madalad tuuleolud viimastel aegadel. On nii pakkumise kui nõudluse poolseid tegureid, nõudlus on tugev,» sõnas Veskimägi.

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles