Austraalia tahab ehitada tuumaallveelaevu koos USA ja Suurbritanniaga

Copy
Scott Morrison.
Scott Morrison. Foto: LUKAS COCH

Austraalia peaminister Scott Morrison kinnitas kolmapäeval, et riik tahab ehitada tuumajõul töötavaid allveelaevu uues partnerlusleppes USA ja Suurbritanniaga.

«Me kavatseme need allveelaevad ehitada Austraalias asuvas Adelaide'is tihedas koostöös USA ja Ühendkuningriigiga,» ütles Morrison videokonverentsil koos USA presidendi Joe Bideni ja Suurbritannia peaministri Boris Johnsoniga.

Allveelaevad ei ole riigipeade sõnul siiski ette nähtud tuumarelvade kandmiseks, vaid ainult jõuallikaks.

«Ühendriigid aitavad Austraalial ehitada tuumajõul töötavat allveelaevastikku. Esimeseks ülesandeks on toetada igati Austraalia soovi omandada tuumajõul töötavaid allveelaevu,» kinnitas kolmapäeval Bideni administratsiooni kõrge ametnik ajakirjanikele.

Austraalia on viimasel ajal Hiina tugevnedes kaitsekulutusi suurendanud, kuid Pekingit siiski otseselt otsusega seoses ei mainitud.

Uus algatus seab samas kahtluse alla mitme miljardi dollari suuruse Prantsusmaa tehingu tavapäraste allveelaevade tarnimiseks Austraaliasse.

President Joe Biden kinnitas, et USA loodab teha Indo-Vaikse ookeani piirkonnas tihedat koostööd ka Prantsusmaaga. Biden nimetas Prantsusmaad ühtlasi võtmepartneriks ja liitlaseks regiooni julgeoleku ja õitsengu tugevdamisel.

USA president märkis, et algatus, mis võimaldaks Austraalial ehitada tuumajõul töötavaid allveelaevu, tagaks neile kõige kaasaegsemad võimalused, mida on vaja regioonis kiiresti arenevate ohtude eest kaitsmiseks.

Prantsusmaa valitsus teatas neljapäeval, et Austraalia otsus ehitada tuumajõul töötavaid allveelaevu uues partnerluses Ühendriikide ja Suurbritanniaga on kahetsusväärne.

«See otsus on vastuolus Prantsusmaa ja Austraalia vahel valitsenud koostöövaimuga,» seisis välisministeeriumi avalduses.

«USA valik, mis viib Prantsusmaa eemaldamiseni pikaajalisest partnerlusest Austraaliaga ajal, mil seisame silmitsi enneolematute väljakutsetega Indo-Vaikse ookeani piirkonnas, tähistab järjepidevuse puudumist. Prantsusmaa ei saa muud teha kui kahetsust väljendada,» lisati teadaandes.

Uus-Meremaa ei tühista aastakümneid kestnud tuumajõul töötavate laevade sisenemise keeldu ja võtmeliitlase Austraalia kavandatud tuumaallveelaevu riiki ei lubata, teatas neljapäeval peaminister Jacinda Ardern.

«Uus-Meremaa seisukoht seoses tuumajõul töötavate laevade keelustamisega meie vetes jääb samaks,» kinnitas Ardern.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles