GALERII ⟩ Päästjad nõuavad valitsuselt palgatõusu (1)

Copy

Täna hommikul korraldas Eesti Päästeala Töötajate Ametiühing (EPTAÜ) Tallinnas Stenbocki maja ees piketi, et tuletada valitsusele veel kord meelde lubadust väärtustada päästjate tööd õiglaselt. 

EPTAÜ hinnangul on päästeameti eelarve kärpimine ja päästjate palgaprobleemi lahendamisega viivitamine kujunemas julgeolekuriskiks, mille ärahoidmiseks peab valitsus viivitamatult ning otsustavalt tegutsema.

Päästjad on olukorras, kus omatakse küll tasemel varustust ja tehnikat, kuid madal töötasu muudab vabade ametikohtade täitmise üha keerulisemaks. Rahandusminister Keit Pentus-Rosimannuse (RE) lubatud palgatõus, mis hoiaks operatiivtöötajate töötasu Eesti keskmise palga tempos, on võrreldes kevadel lubatuga küll samm edasi, kuid päästjate murede leevendamiseks ilmselgelt ebapiisav.

Kui 2018. aastal jäi päästja palk Eesti keskmisest maha 357 eurot, siis 2021. aasta teises kvartalis oli vahe juba 470 eurot, märkis EPTAÜ. 

Ja kuigi peaminister Kaja Kallase (RE) ja siseminister Kristian Jaani (KE) kinnitusel ühtegi päästekomandot ei suleta, on jätkuvalt jõus päästeametile kavandatud tegevuskulude kärbe, mis vähendab asutuse eelarvet hinnanguliselt ca 1,2 miljonit eurot. «See aga tähendab, et edaspidi on oluliselt vähem raha päästjate koolitamiseks, neile turvavarustuse ostmiseks, õppuste läbiviimiseks jne,» leidis EPTAÜ. 

Ühendus kutsub valitsust sõna pidama ja tegutsema, et likvideerida päästjate aastaid kestnud ebaõiglane kohtlemine. 

Tänasel pressikonverentsil rääkis Kallas, et riigieelarve arutelu valitsuses veel käib. «Prioriteet on tõsta päästjate, politsei ja õpetajate palka,» märkis Kallas ja lisas, et kui varem lubati kolmeprotsendilist palgatõusu, siis nüüd otsitakse võimalusi, et seda veel rohkem tõsta. 

Riigihalduse minister Jaak Aab nentis, et maksude paremast laekumisest saadav raha läheb osaliselt juba varem kokku lepitud valdkondadesse. Ta tõi näiteks ni kaitsekulud, teadus- ja arendustegevuse ja pensionid.

Aab sõnas, et siseminister Kristian Jaani hinnangul vajab siseministeeriumi valitemisalas enim tõstmist päästjate palk.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles