EKRE peab kaitseväe vaktsineerimiskorraldust seaduserikkumiseks

Postimees
Copy
Presidendivalimised Riigikogus 30.08.2021: intervjuu Henn Põlluaasaga
Presidendivalimised Riigikogus 30.08.2021: intervjuu Henn Põlluaasaga Foto: Pilt videost

Eesti Konservatiivse Rahvaerakonna (EKRE) riigikogu fraktsiooni hinnangul on kaitseväe vaktsineerimiskorraldus varjatud sundvaktsineerimine ning on seadusevastane.

EKRE fraktsioon kohtus neljapäeval kaitseväe juhataja Martin Heremiga, et pärida aru sundvaktsineerimise kohta kaitseväes, edastas erakond. Fraktsiooni esimehe Henn Põlluaasa sõnul väitis kaitseväe juhataja Herem, et mittevaktsineerituid inimesi kaitsevägi otseselt vallandada ei plaani.

«Samas möönis kaitseväe juhataja, et on hoiatanud mittevaktsineerijaid ametist vabastamisega ja nõuab neilt aru mittevaktsineerimise põhjuste kohta. Meie fraktsiooni hinnangul on mittevaktsineeritud kaitseväe teenistujate vallandamisega ähvardamise puhul tegu varjatud sundvaktsineerimisega, mis on seadusevastane,» ütles Põlluaas.

Põlluaasa hinnangul peab Herem jälgima otsuste kooskõla põhiseadusega, sest sundvaktsineerimise keeldu on kinnitanud ka õiguskantsler. EKRE kavatseb valitsuse koroonapiirangute õiguspärasust ja sundvaktsineerimisi kohtus vaidlustada.

«Me ei lepi valitsuse valitud strateegiaga rakendada Eestis sisulist sundvaktsineerimist kaitseväes, politseis ja koolides koos sellega kaasnevate karistusaktsioonidega, iseäranis olukorras, kus puudub konsensus vaktsiinide tõhususe ja ohutuse osas. Vaktsineerimine peab olema inimese enda vaba valik,» ütles Põlluaas.

Reedel kohtub EKRE fraktsioon kaitseminister Kalle Laanetiga.

Kolmapäevase seisuga on kaitseväe rohkem kui 4000 teenistujast üle 98 protsendi esitanud nakkusohutuse tõendamiseks immuniseerimistõendi, immuniseerimisega alustamise tõendi või läbipõdemise tõendi või on neil mõjuv põhjust tõendit ajutiselt mitte esitada.

Mõjuvateks põhjusteks on puhkus, lapsehoolduspuhkus, haigusleht või mõni muu põhjus.

Inimesi, kes on praegu teenistuses ja kel ei ole mõjuvat põhjust tõendi mitte esitamiseks on praegustel andmetel alla saja.

Kaitsevägi plaanib jõuda täieliku vaktsineerimiseni.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles