Väliskomisjon: Eesti ei tohiks osaleda vastuolulisel ÜRO rassismikonverentsil (3)

Copy
Marko Mihkelson
Marko Mihkelson Foto: Remo Tõnismäe

Riigikogu väliskomisjon soovitab üksmeelselt Eesti delegatsioonil mitte osaleda 22. septembril toimuval ÜRO rassismivastasel konverentsil Durban IV, kus on varasemalt kõlanud mitmed antisemiitlikud avaldused.

«2001. aastal esimest korda toimunud konverents, mis pidi koondama rahvusvahelisi jõude võitluses rassismi, diskrimineerimise, ksenofoobia ja sallimatuse vastu, on nüüdseks muutunud areeniks, kus inimõigusi rikkuvad riigid saavad esineda rassistlike seisukohtadega,» rääkis väliskomisjoni esimees Marko Mihkelson.

«Ajalugu näitab, et üritust võidakse ära kasutada valel eesmärgil. Seega on ainuõige, et Eesti ÜRO Julgeolekunõukogu liikmena ei osale läheneval konverentsil ning seisab koos liitlastega vastu antisemiitlikele avaldustele,» lisas ta.

Käesoleva aasta 22. septembril Durbanis toimuv ÜRO konverents on pühendatud 2001. aastal toimunud samateemalise konverentsi 20. aastapäevale. Konverentsil mitteosalemisest on teatanud üle kümne Euroopa Liidu riigi, samuti Ühendkuningriik ning Ameerika Ühendriigid.

Väliskomisjon sai tänasel istungil ülevaate ka Eesti tegevusest ÜRO Julgeolekunõukogu valitud liikmena ning Eesti prioriteetidest algaval ÜRO 76. Peaassambleel. Eesti tegevust ja prioriteete tutvustasid Eesti alaline esindaja Ühinenud Rahvaste Organisatsiooni juures, suursaadik Sven Jürgenson ning Välisministeeriumi poliitikaosakonna 2. büroo direktor Kristi Torim.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles