Reitingud: Isamaa toetus möödus sotsidest (6)

BNS
Copy
Loosungiga «Plats puhtaks!» läheb hääli püüdma Isamaa, partei Tallinna linnapeakandidaat on Urmas Reinsalu.
Loosungiga «Plats puhtaks!» läheb hääli püüdma Isamaa, partei Tallinna linnapeakandidaat on Urmas Reinsalu. Foto: Mihkel Maripuu

Erakondade toetusreitingutes oli kuu varasemaga võrreldes suurim muutus Isamaa toetuse möödumine Sotsiaaldemokraatlikust Erakonnast (SDE), selgus ERRi tellitud Turu-uuringute ASi septembrikuisest üle-eestilisest 1003 vastajaga küsitlusest.

Kui pärast viimaseid valimisi märtsis 2019 tehtud küsitlustes on SDE toetusnäitaja olnud reeglina Isamaa omast kõrgem, siis nüüd septembris oli seis vastupidine. Isamaad toetas kaheksa protsenti ja SDEd seitse protsenti valimiseelistust omavatest kodanikest.

Küsitluse läbi viinud Turu-uuringud selgitasid Isamaa toetuse kasvu septembris suurema hoo sisse saanud valimiskampaaniaga. Isamaa puhul on see ka varem nii olnud, et valimiste vahelisel ajal on nende toetus madalam kui vahetult enne valimisi ja valimispäeval.

Isamaa ja SDE toetus jääb aga selgelt alla Reformierakonnale ja EKRE-le. Populaarseim partei on jätkuvalt Reformierakond, mida toetas 24 protsenti täisealistest valimiseelistust omavatest Eesti kodanikest. Kuu varasemaga võrreldes peaministripartei toetus ei muutunud.

Teisel kohal on Eesti Konservatiivne Rahvaerakond (EKRE), mida toetas septembris 22 protsenti valijatest. Seda on protsendipunkti võrra enam kui augustis ehk vahe kahe populaarsema partei vahel on üsna minimaalne.

Kolmandal-neljandal kohal järgnevad Keskerakond 17 protsendi ja Eesti 200 16 protsendiga. Nende kahe partei toetus kuu varasemaga võrreldes ei muutunud.

Parlamendiväliseid Rohelisi toetas septembris kolm ja Tulevikuerakonda üks protsent vastanutest.

Kokkuvõttes toetas koalitsioonierakondi 41 ja opositsioonierakondi 36 protsenti valimiseelistusega täisealistest Eesti kodanikest. Parlamendiväliste erakondade koondtoetus oli septembris 20 protsenti.

Kommentaarid (6)
Copy
Tagasi üles