Kas osa pensionirahast võiks paigutada bitcoini?

Change
Copy
Foto: Change

Äsja valla pääsenud pensionirahad on tõstatanud paljudes küsimuse, mida sülle langenud rahaga peale hakata. Need, kes on nõuks võtnud raha investeerida, on mõistagi mitmete valikute ees - kas paigutada raha aktsiaturule, kinnisvarasse või ka näiteks krüptorahadesse. Vaatame, miks võiks bitcoin olla üheks arvestatavaks väljavaateks, kuhu osa pensioniraha paigutada.

Bitcoin viimasel kümnendil aktsiatest ja kullast tulusam

Maailma esimest krüptoraha on nimetatud mulliks lugematu arv kordi, kuid on tõsiasi, et viimasel dekaadil on Bitcoin pakkunud investoritele paremat tootlust kui ükski teine traditsiooniline vara. Hinnagraafikuid vaadates on Bitcoini väärtus viimase 10 aastaga kasvanud ligikaudu 5000 korda, mis teeb keskmiseks aasta tootluseks 137%.

Kuigi indeksaktsiad on olnud ajalooliselt tulusad investeeringud, siis Bitcoini kõrval nad kahvatuvad. Nasdaqi börsil noteeritud 100 suurimast mitte-finantsettevõttest koosnev Nasdaq-100 on viimasel 10 aastal andnud ligi 600% tootlust (keskmiselt 21% aastas) ning 500st suurimast USA börsifirmast koosneva S&P 500 sama perioodi tootlus on olnud 275% (keskmiselt 14% aastas). Tuntumatest üksikaktsiatest võiks samal ajaperioodil esile tõsta veel Tesla +15 921% (keskmiselt 66% aastas), Nvidia +6326% (keskmiselt 51,6% aastas) Amazoni +1467% (keskmiselt 31,6% aastas), Netflixi +1516% (keskmiselt 32% aastas), Apple’i +1056% (keskmiselt 27,7% aastas), Microsofti +1053% (keskmiselt 27,7% aastas), kuid ka nemad jäävad oma tulemustega Bitcoini varju.

Kulla tootlus on viimase 10 aasta jooksul olnud umbes 0 protsenti. See tähendab, et 10 aastat tagasi kulda investeeritud rahal, oleks täna inflatsiooni tõttu väiksem ostujõud. Samas on kuld Bitcoiniga võrreldes olnud turul oluliselt kauem, mistõttu on tegemist küpsema ning vähem volatiilse varaklassiga.

Bitcoin kui napp ressurss

Bitcoini kasuks räägib tõik, et tegemist on piiratud ressursiga, erinevalt traditsioonilisest valuutast, mida on võimalik piiramatult juurde trükkida. Üheks enim kasutatud mudeliks Bitcoini hinna prognoosimisel on nn koguse ja juurdevoo mudel (ingl. stock-to-flow model), mis põhineb vara olemasoleval kogusel ning selle ringlusse jõudmise hulga suhtel. Mudeli loonud krüptoanalüütiku PlanB hinnangul on Bitcoin seetõttu kulla ja hõbeda sarnane, sest tema anonüümne looja Satoshi Nakamoto disainis maailma esimese krüptoraha nii, et selle kogus oleks fikseeritud ning et selle “kättesaamine” muutuks ajas raskemaks. Kirjutamise hetkel on peaaegu 90% Bitcoini maksimaalsest 21st miljonist juba ringluses. Tasub ka nentida, et kogu mudel tugineb suuresti eeldusel, et krüptoraha nappus on ainus faktor, mis talle väärtuse annab, kuid see ei pruugi alati nii olla.

Bitcoin on volatiilne, kuid...

kaugemas vaates ei ole vahet kas hind teeb päevas 10-protsendilisi kõikumisi, senikaua kui investeering on tehtud pikemat ajaperioodi silmas pidades. Volatiilsus ehk hinnakõikumised käivad krüptosektoriga paratamatult kaasas. Mis tahes uuendusliku tehnoloogia juurutamine toob kaasa hindade tõuse ja langusi. Bitcoin on oma eluea jooksul teinud nii 2014. kui 2018. aastal läbi rohkem kui 80-protsendilise kukkumise, kuid see ei tähenda, et Bitcoinis kui tehnoloogias oleks esinenud tõrkeid.

Pikemat investeerimisstrateegiat kinnitavad ka uuringud, kus üha enam institutsionaalseid investoreid eraldab teatud osa oma portfellidest digitaalsetele varadele. Fidelity Digital Assets'i hiljuti läbi viidud uuringust selgus, et kümnest institutsionaalsest investorist seitse plaanib lähitulevikus krüptovaradesse investeerimist. Näiteks ühe tuntuma Bitcoini suurinvestori, börsifirma Microstrategy tegevjuht Michael Saylor on öelnud, et ei kavatse bitcoine müüa, vaid plaanib neid hoida 100 aastat. Microstrategy omab tänaseks üle 3 miljardi dollari väärtuses bitcoine.

Osta bitcoini ilma vahendustasuta

Kuidas investeerida kiirelt ja mugavalt maailma vanimasse krüptorahasse? Kauplemis- ja investeerimisrakendus Change on algajasõbralik äpp, kus saab bitcoini osta ja müüa ilma igasuguse vahendustasuta ning seda turu parimate hindadega. Lisaks Bitcoinile leiab Change’ist veel teised populaarsemad krüptorahad ning neile, kes huvituvad aktsiatest või maavaradest on Change samuti mõelnud. Change’i rakenduses ei pea investeerima ilmtingimata suurte summadega. Alustada võib isegi 10 euroga.

Alusta investeerimist juba täna ja laadi alla Change’i rakendus.

Copy
Tagasi üles