Kuidas töötab Hiina digijüaan - üks arenenumaid keskpanga digirahasid

Change
Copy
Foto: Change

Enamik maailma riikidest eksperimenteerivad mingil moel keskpanga digitaalsete valuutadega (ingl. Central Bank Digital Currency ehk CBDC). Maailma suurtest majandustest on Hiina oma digijüaaniga jõudnud neist kõige kaugemale. Kuidas see toimib ja mil moel erineb ta klassikalisest krüptorahast nagu bitcoin?

 

Mis on Hiina digijüaan?

Keskpanga digirahad on riigi hallatavad digitaalsed valuutad, mille väärtus on üks-ühele seotud käibel oleva valuutaga. Digitaalne jüaan alias e-RMB pole seega midagi muud kui Hiina füüsilise valuuta digitaalne ekvivalent, mida hoitakse digitaalses rahakotis. Sarnaselt füüsilise rahaga, on ka digirahal oma unikaalne seerianumber.

Kuna Hiina rahvas on juba varasemalt harjunud kasutama mobiilseid makseid, nagu WeChat ja AliPay, on keskpanga digiraha adaptsiooniks pinnas üsna soodne. Hiina Rahvapanga sõnul on üheks digitaalse valuuta kasutuselevõtu eesmärgiks kaitsta oma rahalist suveräänsust, seda eriti pärast Bitcoini ja teiste krüptovaluutade populaarsuse tõusu. Teisalt on põhjust arvata, et keskpanga digirahaga tahetakse vähendada ka sularahaga kaasnevat anonüümsust.

Alates 2020. aasta oktoobrist on Hiina Rahvavabariik loteriide kaudu kinkinud kodanikele miljoneid vastvalminud digiraha, püüdes sel moel uut maksevahendit rahva hulgas populariseerida. Juba praegu saavad Hiina kodanikud digijüaaniga maksta mitmetes poodides üle riigi, seal hulgas ka näiteks WalMarti jaekaubandusketis.

Kuidas erineb digijüaan bitcoinist?

Hiina on oma digitaalset raha reklaamides kasutanud mitmeid krüptorahadele omaseid märksõnu, kuid reaalsuses on digijüaanil krüptorahadega vähe ühist. Erinevalt krüptovaluutadest, ei põhine Hiina keskpanga digivaluuta avalikul detsentraliseeritud plokiahelal nagu seda on Bitcoin või Ethereum. See tähendab, et kontroll raha ja selle väljastamise üle on Hiina Rahvapanga käes. Bitcoin on pseudonüümne maksevahend, mis tähendab et kõik tehingud on avalikud, kuid rahakoti omaniku identiteet on samas teadmata. See ei kehti digijüaani puhul, mida iseloomustab nn kontrollitud anonüümsus (ingl. controllable anonymity). Seega saab valitsus soovi korral kogu info tehingute taga olevate lõppkasutajate kohta. Kas ja mis mahus Hiina oma kodanike tehinguid tulevikus jälgima hakkab, on praegu veel ebaselge.

Investeeri krüptorahadesse Change’i äpiga

Neile, kes soovivad investeerida klassikalistesse krüptorahadesse, on selleks kõige mugavam viis kasutada Change’i algajasõbralikku investeerimisrakendust. Change äpis saab osta ja müüa rohkem kui 30 krüptovaluutat, kaubelda aktsiate, maavarade ja Change’i enda CNG tokeniga. Change’is ei pea investeerima suurte summadega - alustada saab isegi 10 euroga.

Laadi alla Change äpp

Copy
Tagasi üles