Euroopa Liit taunis Ühendriikide lojaalsuse puudumist

Copy
Charles Michel.
Charles Michel. Foto: Sashenka Gutierrez/Scanpix

Euroopa Ülemkogu alaline eesistuja Charles Michel süüdistas esmaspäeval Ühendriike lojaalsuse puudumises pärast seda, kui Austraalia tühistas tuumaallveelaevade ostmiseks Prantsusmaaga sõlmitud lepingu.

«Liitlaste elementaarsed põhimõtted on läbipaistvus ja usaldus ning need käivad kokku. Ja mida me näinud oleme? Me täheldame läbipaistvuse ja lojaalsuse selget puudumist,» ütles Michel.

«Prantsusmaad koheldi vastuvõetamatul viisil, kui Austraalia, Suurbritannia ja USA leppisid salaja kokku kaitsepaktis, mille järel Canberra loobus allveelaevade ostmisest Pariisilt,» ütles esmaspäeval Euroopa Komisjoni president Ursula von der Leyen.

«On palju lahtisi küsimusi, mis peavad saama vastuse. Üht meie liikmesriiki on koheldud viisil, mis ei ole vastuvõetav,» ütles von der Leyen uudistekanalile CNN.

Pariis kutsus oma suursaadikud Austraaliast ja Ühendriikidest tagasi pärast seda, kui Canberra loobus allveelaevade ostmisest Prantsusmaalt ja otsustas ehitada need koos USA ja Suurbritanniaga.

Prantsuse välisminister Jean-Yves Le Drian nimetas USA ja Austraalia kokkulepet muu hulgas «noa selga löömiseks».

Le Drian kutsus esmaspäeval ÜRO kohtumistel eurooplasi üles mõtlema oma liitlassuhetele pärast seda, kui Pariis vihastas allveelaevaleppe kaotamise pärast Austraaliaga.

«Esimene küsimus on usalduse purunemine liitlaste vahel. Eurooplased peaksid selle üle tugevasti mõtlema,» ütles välisminister ajakirjanikele.

Le Drian on süüdistanud Ühendriike reetmises ja Austraaliat niiöelda noa selgalöömises ning tal pole New Yorgis plaanis eraldi kohtumist USA riigisekretäri Antony Blinkeniga.

«Prantsuse-Ameerika liit tähendas läbipaistvust, selgust ja omavahel rääkimist. Kõik see vajab tänasel päeval ülevaatamist,» ütles minister.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles