Kaitseliidu küberkaitse üksuse uueks pealikuks sai Andres Hairk

Brita-Maria Alas
, ajakirjanik
Copy
Andres Hairk arvab, et kübermaailma vältimise asemel tasub ise seal toimetada ja see enda kasuks tööle panna.
Andres Hairk arvab, et kübermaailma vältimise asemel tasub ise seal toimetada ja see enda kasuks tööle panna. Foto: Eesti Kaitsevägi

Senine küberväejuhatuse ülem Andres Hairk määrati esmaspäeval toimunud pidulikul lipuüleandmise tseremoonial Kaitseliidu küberkaitse üksuse (KL KKÜ) uueks pealikuks. 

«On suur au ja vastutus asuda selle ainulaadse üksuse pealiku ametikohale. Küberkaitseliit on Eesti laiapinnalises riigikaitses ja meie e-eluviisi kaitsmisel leidnud endale kindla koha,» sõnas kolonel.

Hairk selgitas, et revolutsiooni ei tule, küll aga pigem suunatud evolutsioon: «Minu eesmärk on jätkata eelmiste pealike poolt alustatud tegevustega, seejuures laiendades nende ulatust.»

«Eesti elanike oskuste ja usalduse tugevdamine e-teenuste turvaliseks kasutamiseks; noorsoo suurem kaasatus läbi Kaitseliidu noorteorganisatsioonide ja riigikaitse õpetuse; elutähtsate teenuste osutajate toetamine kriisiks valmistumisel ja nutikate tehnoloogiliste lahenduste kasutamine sõjalise riigikaitse tugevdamiseks on peamised märksõnad, millega KKÜ järgnevatel aastatel tegeleb,» loetles ta. 

Kolonel soovib küberkaitse üksusesse viia praktilise teadmise ja kogemuse regulaararmee vajadustest ja võimalustest, toetades Kaitseliidu ja kaitseväe veelgi mõjusamat koostegevust riigi sõjalise kaitse ettevalmistamisel.

«Usun, et järjekindla kaasamise ja hoolika kavandamisega on võimalik ühendada vabatahtlike soov panustada ja teisalt organisatsiooni vajadused ning eesmärgid. Eelistan Küberkaitse üksuse eesmärkide seadmisel ja igapäevaelu juhtimisel avatud ja kaasavat juhtimisstiili. Ootan liikmete ja samuti laiema asjahuviliste kogukonna aktiivset kaasalöömist Eesti e-eluviisi kaitsmiseks. Järgime Küberkaitseliidus avatuse, usalduse, missiooniteadlikkuse, kogukondlikkuse ja jätkusuutlikkuse väärtusi,» rääkis Hairk.

Kaitseliidu Küberkaitse üksus (KL KKÜ) tähistas tänavu jaanuaris oma 10. aastapäeva. KKÜ ehk Küberkaitseliit tegeleb laiapinnalise riigikaitsega, Eesti e-eluviisi kaitsmise ja arendamisega. Küberkaitse üksus ei kuulu Kaitseliidu struktuuris ühegi maleva koosseisu, vaid allub otse Kaitseliidu ülemale. KKÜ koondab valdavalt erafirmade IT-spetsialiste. Üksus viib riigi vajadused kokku eraettevõtete huvidega ja aitab kaasa kõigi Eesti elanike jaoks elutähtsate teenuste kaitsele tava- ja kriisiolukorras. KKÜ keskendub tsiviilsektori abistamisele rahu ajal ja tugiteenuste loomisele kriisiolukordades tegutsemiseks.

Igapäevaselt tegeleb üksus IT-lahenduste arendamisega Kaitseliidu maakaitse üksustele, kodanikukaitsega, küberreservi loomisega, olukorrapildi seirega inforuumis ja strateegilise kommunikatsiooniga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles