Kuidas säästa igapäevakulutuste pealt?

Copy
Foto: pexels.com

Kas sina tead, kui palju ning millele kulub enamik sinu rahast? Paljud inimesed jäävad sellele pealtnäha lihtsale küsimusele vastamisega hätta, sest igapäevaste kulude üle ei peeta arvestust. Küllaga on oma kululiikide ja suuruste teadmine esimene samm selles suunas, et alustada säästmist. Millest ja kuidas alustada? Alljärgnevalt toome sinuni 5 olulisemat nõuannet, mida arvesse võtta!

1. Tea, mille peale sinu raha kulub!

Selleks, et saada hea ülevaade reaalsetest kuludes ja ka nendest väljaminekutest, mis tihtipeale jäävad kahe-silma vahele, pea aruannet oma ühe kuu kulutuste kohta. Võta appi pangaväljavõte ning uuri, millele oled selle ajaperioodi jooksul raha kasutanud. Pane kõik kululiigid ja summad kirja, et mõistaksid, kuhu kulub enamik sinu rahast.

Kui oled kulud üle vaadanud, saad aru, millised on peamised kululiigid ja summad. Kindlasti võis sulle palju tulla üllatusena ja ühtlasi võisid märgata, et mitmed ostud nagu näiteks hommikukohv mõnest kontori lähedal asuvast kohvikust või püsikorraldused erinevate rakenduste kasutamise eest, on ehk liiga kulukad ja tarbetud. Selline ülevaade annab sulle võimaluse teha ümberkorraldusi ja hakata teadlikumalt kulutusi kontrollima.

2. Koosta poenimekiri!

Üks suuremaid kuluallikaid peale maja/korteri kulude on söök. Õnneks on võimalik lihtsate nippidega hoida ka need kulud kontrolli all. Jälgi pakkumisi ja hindu - toidupoodides on mitmeid häid pakkumisi, millest võiks igal korral kasu lõigata. Coop, Maxima jt toidupoed pakuvad nii nädalapakkumisi kui ka soodsamaid hindasid. Ära kuluta üleliigselt ka tööstuskaupadele ja hoia silm pea soodsatele pakkumistele, näiteks Pepco valikust leiab olulise kogu perele kui ka kodule.

Teiseks alusta toidunimekirjade koostamisega ja soeta poest tõesti vaid need asjad, mille oled üles märkinud. Niimoodi hoidud spontaansetest emotsiooni ostudest, mis võtavad üpriski suure osa sinu toidupoe arvest.

3. Liitu kliendiprogrammidega!

Hea säästunipp on liituda erinevate poodide kliendiprogrammidega, sest paljud head pakkumised kehtivad klientidele. Näiteks pakutakse kliendikaardi omanikele väga heldeid erisoodustusi nii tööstus- kui ka toidukaupadele. Püsikliendina on võimalik saada erinevate poekettide teated sooduspakkumiste kohta e-maili aadressile ja see võimaldab sul planeerida nädala toidukordasid ning oste nii, et kasutada ära pakkumises olevaid tooteid.

4. Ära tarbi üleliia!

Kas sinu kapid on täis tarbetuid asju, mida sa ei kanna või kasuta? Kui tihti soetada endale uusi asju? Emotsiooni ostud on just need, mis on toonud meie kappidesse hunnikute viisi rõivaid, mida on heal juhul kord kantud.

Osta vaid siis, kui sul on tõesti midagi vaja ja enne kui tormad täiesti uut asja soetama, käi läbi taaskasutuspoed, uuri, mida müüakse erinevates Facebooki gruppides või teistes portaalides, kus inimesed kauplevad. Usu, sa võid leida niimoodi väga hea hinnaga vähekasutatud asju. Kõigele lisaks oled niimoodi teinud keskkonnasõbraliku otsuse.

Kokkuvõttes on oluline planeerida! Koosta nimekiri kõikidest kuludest, mis on vältimatud ja arvesta nende jaoks orienteeruv summa ühe kuu peale. Nendeks kuludeks võivad olla näiteks pangalaenu maksed või korteri rendimakse, kommunaalkulud, toit jms.

Juhul, kui märkad, et mõni kulurida on liiga kõrge, siis leia lahendus soodsamaks variandiks.

Kui sa tead ette, et lähitulevikus pead tegema suuremaid väljaminekuid nagu näiteks kodu sisustamine, siis hakka juba varakult selleks raha kõrvale panema või igapäevasid kulusid rohkem kontrolli all hoidma!

Säästmisega alustamine ei ole lihtne, aga see ei ole põhjus, et seda edasi lükata. Alusta täna ja võta ette väikesed sammud kuniks oled valmis seadma suuremad eesmärgid enda kulude kokkuhoidmiseks!

Copy
Tagasi üles