Liimets: Afganistani teemal on oluline dialoog Kesk-Aasia riikidega

Postimees
Copy
Välisminister Eva-Maria Liimets
Välisminister Eva-Maria Liimets Foto: Sander Ilvest

Välisminister Eva-Maria Liimets (KE) tõdes neljapäeval ÜRO Peaassamblee raames Gruusia, Kuveidi, Kõrgõzstani, Saudi Araabia ja Valgevene välisministriga kohtudes, et Afganistani küsimuses on oluline tihedam dialoog Kesk-Aasia riikidega.

Nädala jooksul toimus Liimetsal New Yorgis 17 kohtumist eri riikide esindajatega. 

Kohtumisel Gruusia välisminister David Zalkalianiga tõdeti, et Eesti ja Gruusia suhted on lähedased ja tihedad. ÜRO Julgeolekunõukogu valitud liikmena on Eesti hoidnud tähelepanu regiooni julgeolekul. Liimets kinnitas Eesti toetust Gruusia suveräänsusele ja territoriaalsele terviklikkusele ning riigi integreerumisele Euroopa ja Atlandi-ülestesse struktuuridesse. «Rõhutasin, et Gruusia peab jätkama reformide elluviimist ja õigusriigi ülesehitamist ning väljendasin muret parteidevahelise dialoogi puudumise pärast riigis, mis pidurdab arengut,» sõnas Liimets.

Afganistani puhul on oluline suhelda tihedamalt Kesk-Aasia riikidega ja aidata neil tulla toime ebastabiilsuse suurenemisega regioonis. Arengud Afganistanis tulid jutuks ka välisminister Liimetsa kohtumisel Kõrgõzstani välisministri Ruslan Kazakbajeviga.

Ministrid rääkisid ka digitaalsest koostööst. «Kõrgõzstanis on kasutusel Eestis loodud e-riigi lahendus. Loodan, et töö sellega jätkub, kuna e-riigi arendamine ja digitaliseerimine on oluline ühiskonna läbipaistvuse suurendamiseks ning aitab sellega kaasa inimeste heaolu kasvule,» sõnas Liimets.

Kohtumisel Valgevene välisministri Vladimir Makeiga arutati Valgevene ja Euroopa Liidu suhteid ning julgeolekupoliitilisi pingeid regioonis.

Saudi Araabia välisministri prints Faisal bin Farhan Al-Saudi ja Kuiveidi välisministri Ahmed Nasser Al-Mohammed Al-Sabahiga arutati koostööpotentsiaali ning arenguid Lähis-Idas.

Välisminister tegi virtuaalse sõnavõtu multilateralismi alliansi üritusel ning informatsiooni ja demokraatia koalitsiooni ministrite kohtumisel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles