Rootsi meedia avaldas Estonia vrakist seninägemata kaadrid (19)

Brita-Maria Alas
, ajakirjanik
Copy
Värsked kaadrid MS Estonia vrakist.
Värsked kaadrid MS Estonia vrakist. Foto: Kuvatõmmis Sveriges Radio veebilehelt

Stockholmis homme toimuva Estonia-teemalise pressikonverentsi eel avaldas Rootsi Raadio laevakerest kaadrid, mida raadio nimetas salajasteks. Ohutusjuurdluse Keskuse (OJK) juhi Rene Arikase sõnul ei ole Rootsis avaldatud kaadrid salajased ning OJK paneb kõik suvel filmitud kaadrid üles oma kodulehele.

Rootsi Raadio teatas, et ametlike uurimisametite valduses olnud video viitab tõsiasjale, et laevakere vigastused on suures ulatuses seest väljapoole. Rootsi juhtiva laevaehitusspetsialisti Anders Ulfvarsoni sõnul on videos nähtav tema jaoks üllatav: «Vigastusi on rohkem kui ma eeldasin ja tundub nagu metall oleks väljapoole paindunud,» rääkis ta raadiole. 

Vaata videot Rootsi Raadio veebilehelt

Kui seniste hinnangute järgi võis mitmemeetrise augu keres põhjustada ka merepõhja pinnas, siis uurimisega seotud endine parlamendiliige Lars Ångström kommenteeris kohalikule rahvusringhäälingule, et plahvatust pole võimalik enam välistada. 

Praegu toimuva Eestipoolse eraalgatusliku uurimise eestvedaja Margus Kurm viitas «Reporterile» mõni päev tagasi, et keres on vigastusi, mis on seni märkamatuks jäänud. Ühtlasi kinnitas Kurm, et ühel «laevapõsel» olid väga suured vigastused.

Miks ei ole ametid avalikkusega aktiivselt materjale jaganud? Rootsi õnnetuste uurimise ameti põhjendusel on videomaterjalid jätkuvalt salastatud, kuna kaadrites võib näha ka inimjäänuseid, vahendas svt.se

Ohutusjuurdluse Keskuse juht: tegemist ei ole salastatud videoga

Ohutusjuurdluse Keskuse (OJK) juhi Rene Arikase sõnul ei ole Rootsi raadio avaldatud video salastatud.

«Kõik videod, mida me suvel vraki juures tegime, saavad avalikuks. Meile filmitud materjali puhul ei ole ühtegi asja, millel oleks salastatuse märge. Me hägustame videotes surnukehad ja inimeste isiklikud esemed ära. Seejärel paneme need videofailid kõik ilma igasuguste lõigeteta oma kodulehele üles ja need saavad olema kõigile kättesaadavad,» ütles Arikas.

OJK juhi sõnul tegeleb videote hägustamisega vastavalt kokkuleppele politsei- ja piirivalveamet. «Kui neil on fail ära toimetatud, annavad nad selle meile üle jka paneme selle kohale üles. Liigume järk-järgult edasi ja kohe, kui järgmine fail on ära töödeldud, paneme selle üles,» rääkis Arikas.

Arikase sõnul ei ole see mingi uudis, et Estonia välisparda plaadistus on osades kohtades paindunud väljapoole. «Ma rääkisin seda juba juulikuus, seal ei ole mingit sensatsiooni. Meie kõige kiirem ülesanne on need failid üles panna , et kõik tavainimesed saaksid veenduda, et seal ei ole midagi, mis oleks sensatsioonimaiguline,» ütles ta.

Mis põhjusel on välisparda plaadistus kohati väljapoole paindunud, tuleb Arikase sõnul analüüsida. «Kas on metall paindunud väljapoole seetõttu, et kui laevakere vajus mööda graniitkalju külge allapoole, tõmbas graniit seda metalli väljapoole. Ei oska öelda, kas oli nii. Seda tuleb analüüsida. Midagi ebaloomulikku ei paistnud seal olevat,» ütles Arikas.

Teisipäeval algusega kell 11.30 toimub Stockholmis ametlik pressikonverents, kus avatakse seniste uurimisraportite tausta ning sõna saavad erinevad valdkonnateadlased. Postimees vahendab pressikonverentsil toimuvat otseülekandes. 

Kommentaarid (19)
Copy
Tagasi üles