Keskerakond ja EKRE said presidendi otsevalimise eelnõule ühe sotsi allkirja (1)

Brita-Maria Alas
, ajakirjanik
Copy
Sotsiaaldemokraat Raimond Kaljulaid
Sotsiaaldemokraat Raimond Kaljulaid Foto: Sander Ilvest

Keskerakonna fraktsiooni esimees Jaanus Karilaid andis riigikogule täna üle eelnõu põhiseaduse muutmiseks, mis annaks võimaluse Eesti inimestel presidenti otse valida. Oma allkirja andis ka fraktsioonitu saadik Raimond Kaljulaid, kuuludes ühtlasi sotside ridadesse. 

«Kunagi oli Keskerakond selle ideega aastaid üksi. Meil on siiralt hea meel, et nüüd saame rääkida eelnõule allakirjutanute puhul juba kolmest erakonnast ja 45 saadikust,» sõnas Karilaid, lisades, et varem või hiljem saab otsevalimistest ka reaalsus. «Tuletan meelde, et ka president Lennart Meri toetas otsevalimise mõtet,» märkis ta.

Sarnaselt Keskerakonnale toetab presidendi otsevalimisi ka EKRE, ent kolmanda erakonna all peetakse silmas eelkõige SDE ridadesse kuuluvat fraktsiooni mittekuuluvat Raimond Kaljulaidi. 

Sotsiaaldemokraatliku Erakonna esimees Indrek Saar ja juhatuse liige Jevgeni Ossinovski sõnul rohkem erakonnakaaslasi eelnõuga liitunud pole. «Saadikuinitsiatiiv,» nentis Kaljulaidi liitumise peale Ossinovski.

«Me oleme seda ka arutanud, Raimondil on olnud läbi aastate teistsugune seisukoht. Riigikogu liikmena ei saa talle seda keegi ka ette kirjutada,» selgitas Saar, lisades, et parteilist survet Kaljulaidile sellest olenemata ei avaldata. «Meie aga jääme oma programmi juurde,» ütles Saar. 

«Sotsiaaldemokraatliku Erakonna fraktsiooni liikmetest ei ole keegi eelnõuga liitunud ega kavatsegi liituda. See on demagoogia,» kommenteeris Saar Karilaiu viidet nende kui erakonna toetusele.

Eelnõu kohaselt on presidendikandidaadi ülesseadmise õigus vähemalt kümnel tuhandel hääleõiguslikul Eesti kodanikul. Kandidaatide registreerimiseks esitamine algab 60. päeval enne valimispäeva ja lõpeb valimispäevale eelneval 40. päeval.

Valituks tunnistatakse kandidaat, kelle poolt on antud üle poole hääletamisest osavõtnute häältest. Kui ükski kandidaat ei saa nõutavat häälteenamust, viiakse kahe enim hääli saanud kandidaadi vahel läbi teine hääletusvoor. Teises voorus tunnistatakse valituks kandidaat, kelle poolt anti enam hääli.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles