FOTOD ⟩ Tallinna abilinnapea Eha Võrgu umbusaldamine kukkus läbi (2)

Copy

Tallinna linnavolikogu neljapäevasel istungil algatasid neli erakonda kuriteokahtluse alla langenud Tallinna abilinnapea Eha Võrgu umbusalduse. 

Reformierakond, sotsiaaldemokraadid, Isamaa ja Eesti Konservatiivne Rahvaerakond  ei pea kohaseks Eha Võrgu jätkamist Tallinna abilinnapeana ning avaldasid talle täna umbusaldust pidevate korruptsiooniprobleemide kordumise eest ainuvõimul oleva Keskerakonna juhtimisel.

Umbusaldusavaldus kukkus läbi, kuna volikogu 79 liikmest toetas seda vaid 30 linnavolinikku. Selleks, et umbusaldus leiaks toetust, on vaja vähemalt 40 linnavolikogu liikme poolthäält.

«Võib-olla kui ma hakkan rääkima, teen ma endale sellega kahju. Seega ma ei räägi praegu rohkem,» sõnas Võrk hääletuse eel ja viitas käimasolevale uurimisele. «Aga nagu ma viitasin, siis selle dokumendiga ma ei ole nõus. Siin on üksjagu eksimusi,» lisas ta. Süüdi ennast Võrk ei tunne ning avaldas lootust, et kohtuni ta siiski ei jõua. 

Tallinna linnavolikogu Reformierakonna fraktsiooni esimehe Kristen Michali sõnul sümboliseerib kahtlemine linnavalitsuse liikme sõnades korduvat ja süsteemset probleemi Tallinna juhtimises, kus maksumaksja vara ning mandaat aetakse liiga tihti sassi ainuvõimu erahuviga.

«Ootasime mitu nädalat, et Keskerakond tooks abilinnapea tule alt välja ja märkaks probleemi. Valeütluste kahtlus on orgaaniliselt seotud ainuvõimu tuumikuga. Nii ei jää meile muud võimalust rahvaesindajatena, kui anda signaal, et linnakodanikud väärivad paremat,» ütles Michal.

Isamaa fraktsiooni esimehe Olle Koopi sõnul tammub Tallinn korruptsioonivastases võitluses paigal. «Järjest päevavalgele tulevad korruptsioonijuhtumid ning pidevad linnajuhtidele esitatavad kahtlustused näitavad, et Tallinna linnajuhtimises ei ole midagi muutunud. Kahetsusväärne, et linnapea Mihhail Kõlvart ega abilinnapea Eha Võrk antud juhtumi eest vastutust ei võta. Seetõttu ei jää opositsioonil muud üle, kui seista ühiselt ausa linnajuhtimise eest ning abilinnapead umbusaldada,» ütles Koop.

Enne Võrgu umbusaldusavalduse hääletust korraldas Isamaa linnavolikogu ees ka meeleavalduse. 

EKRE fraktsiooni esimees Mart Kallas tõi välja, et kuna keskkriminaalpolitsei poolt Eha Võrgule valeütluste andmise eest esitatud kahtlustused on tõsised, peaks abilinnapea volikogult saadud volitused peatama kuni uurimise lõpuni ja asjaolude selgumiseni. «Tänaseks on selgunud, et abilinnapea Eha Võrk ise seda teha ei soovi, seetõttu ühineb EKRE fraktsioon umbusaldusega. Kui Eha Võrk ei suuda ise eetilist otsust vastu võtta, siis peab opositsioon talle appi tulema,» ütles Kallas.

Sotsiaaldemokraatliku Erakonna fraktsiooni aseesimees Raimond Kaljulaid lisas, et Eha Võrk ei ole ka oma valdkonna juhtimises täitnud tallinlaste ootusi. «Näiteks ootab Tallinnalt endiselt tuhandeid inimesi eluaset, mida linn on neile lubanud, kuid pole seda lubadust ning seadusest tulenevat kohustust asjakohaselt täitnud,» ütles Kaljulaid.

79liikmelise linnavolikogu istungil oli kohal 32 linnavolinikku, Umbusaldushääletusel jätsid hääletamata istungit juhtinud keskerakondlasest volikogu esimees Tiit Terik ja tema fraktsioonnikaaslane Jüri Ennet.

Opositsioonisaadikutest puudusid istungilt reformierakondlane Yoko Alender, isamaalane Kaido Kukk, sotsid Kadri Kõusaar, Anto Liivat ja Kadi Pärnits ning EKE fraktsiooni liige Kersti Kracht.

Samuti puudusid istungilt fraktsioonivabad linnavolinikud Deniss Boroditš, Anastassia Kovalenko ja Edgar Savisaar.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles