Ülikoolid täidavad viimaseid jätkuõppekohti

Madis Filippov
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tallinna Tehnikaülikool.
Tallinna Tehnikaülikool. Foto: Peeter Langovits / Postimees

Enamike ülikoolide hinnangul on kõrghariduse jätkuõppeprogramm TULE väga edukaks. Kui programm kestab kuni 2014. aasta alguseni, on suurem osa õppekohtadest juba ära jagatud.

Tartu Ülikooli õppekorralduse peaspetsialist Ülle Hendrikson rääkis, et hetkel õpib Tartu Ülikoolis kõrghariduse esimeses astmes 294, integreeritud õppes 3 ning magistriõppes 56 TULE programmist rahastatud üliõpilast. Seni on lõpetajaid olnud 45.

«Eesmärk on, et väljalangevus ei oleks üle 20 protsendi,» lisas Hendrikson. «Paraku ei jõua kõik TULE programmi kaudu õpinguid jätkama asunud eduka õppekava täitmiseni, kuigi on võimalus ka õppeaega pikendada.»

Praeguse seisuga on veel jäänud täitmata 9 planeeritud õppekohta magistriõppes ja 23 kõrghariduse 1. astmes.

Rääkides, missugustele erialadele on huvi suur, märkis Hendrikson, et vastuvõtu käigus sai kokkuleppel haridus- ja teadusministeeriumiga proportsiooni suurendatud sotsiaalteaduste ja humanitaarteaduste kasuks, kuna sinna oli piisavalt õpihuvilisi.

«Kõige väiksem huvi on olnud integreeritud õppes jätkamiseks (arstiõpe, hambaarstiõpe, proviisoriõpe) ning samuti tehnikateaduste valdkonnas jätkamiseks,» lisas ta. Seal on Tartu Ülikoolil vähe õppekavu ja ka vähe katkestajaid, kuna õppekavad on suhteliselt uued.

Tartu Ülikoolis pole hetkel planeeritud rohkem TULE vastuvõtte korraldada, viimane vastuvõtt toimus käesoleva kevadsemestri eel.

«Vabade kohtade täitmise otsustame käesoleva semestri jooksul, aga kindlasti ei saa kandideerida enam kõigis õppevaldkondades,» rääkis Hendrikson.

«Huvi oli programmi alguses üsna suur eriti sotsiaalteadustes ja humanitaarteadustes ning kahanes viimastel vastuvõttudel,» lisas ta. «Üldiselt oli huvilisi rohkem bakalaureuseõppes, magistriõppes tervikuna oli huvi tagasihoidlik.»

Eesti Maaülikoolis õpib hetkel 80 TULE õppekohal õppijat. TULE programmi raames juba 12 katkestajat lõpetanud.

Hetkel olevat Maaülikoolis jäänud vabu kohti loodus- ja täpisteaduste valdkonnas üks bakalaureuse ja üks magistri õppekoht. Põllumajanduse magistritasemel 7 õppekohta, teeninduse valdkonnas 2 õppekohta ja tehnika, tootmise, ehituse õppevaldkonnas 2 õppekohta.

«Kogu programmi lõikes on enam õppekohti prioriteetsetes valdkondades, mis vastavalt on siis tehnika, tootmine ehitus ja põllumajandus,» lisas TULE kontaktisik Meeli Voore.

«Programmi vastu on olnud suur huvi,» märkis ta. «Hea meel on tõdeda, et ka need, kes ei sobi TULE programmi alusel õppima, on leidnud tee tagasi ülikooli ja soovivad oma õpinguid taas jätkata väljaspool TULE programmi.»

Voore lisas, et kool on väga rahul programmi edukusega ja see on täielikult täitnud oma eesmärgi.

«TULE programmi alusel õppijad toovad välja, et ilma TULEta ei olnuks neil piisavalt motivatsiooni haridusteed lõpetada, kuna TULE võimaldab õpingud lõpetada tasuta ja õppetöös osalemine on paindlik,» ütles Voore.

Eelmise aasta detsembri seisuga on Tallinna Ülikoolis saanud TULE raames võimaluse õppima asuda 161 inimest, kellest 26 on lõpetanud ja 11 katkestanud. Sinna lisanduvad veel need, kelle õpingud lõppevad sügissemestriga 2011/2012 või algavad 2012. aasta kevadsemestriga.

«Kui TULE raames on võimalik kandidaate võtta, kes saavad ühe, kaks või kolm semestrit, siis kõige edukamad on need, kellel on kõige vähem lõpetamiseni,» tõdes Tallinna Ülikooli vastuvõtuspetsialist Merit Paist. «See on TLÜs täiesti kindel trend.»

«Mida rohkem on inimesel aineid teha, seda raskem on tal naasta õpingute juurde. Alguses on inimesed lootust täis, aga kel on palju teha, on näha, et on raske seda korraldada,» lausus Paist. «Osa pingutab ja osa annab alla.»

Paisti hinnangul on katkestajate protsent alla kümne.

«Huvi on suurem sotsiaalteaduste vastu, aga kohti oli rohke hariduse- ja loodusteaduste valdkonnas,» lisas Paist. Sotsiaalteaduste valdkonda võetigi seetõttu ainult neid, kel on üks semester lõpetamiseni.

Paist seletas, et konkurss kohtadele on TULE puhul tavalisest erinev.

«Kes jõuab juba kandideerimiseni, ongi see, kes sisse saab, sest eelnevalt on võimalik välja selgitada, kas ta sobib programmi ja üldiselt need, kes ei vasta tingimustele, ei jõuagi dokumentide esitamiseni,» rääkis Paist.

Paist lisas, et viimane TULE vastuvõtt oli jaanuaris ning rohkem inimesi vastu ei võeta. Viimased 30 inimest asuvad õppima kevadsemestril.

«Ma pean seda programmi selles mõttes edukaks, et see andis paljudele inimestele võimaluse kooli tagasi tulla ja õpingud lõpule viia, aga ma arvan, et kui peaks tehtama jätkuprogramm, siis võiks arvestada, et jaotus ei oleks kinni mitte niivõrd valdkondades, vaid et suurem võimalus oleks tagasi tulla neil, kel on vähem ainepunkte teha,» rääkis ta.

Tallinna Tehnikaülikoolis on osalenuid seni 198, neile lisanduvad sel kevadsemestril oma õpingute jätkajad, keda on 31. Lõpetanuid on seni 24. Kokku on TTÜle eraldatud 200 õppekohta.

«Vabu õppekohti on 48, kuid neile lisanduvad kasutamata semestrid, kuna arvestus käib semestrite põhiselt,» lisas TTÜ elukestva õppe spetsialist Ethel Ader. «Semestreid eraldatakse vastavalt sellele, kui mitu ainepunkti on vaja tagasitulijal sooritada, et ta õpingud lõpetada saaks.»

«Kuna katkestajate osakaal oli suurim prioriteetsetes kõrghariduse valdkondades, siis on prioriteetsetes valdkondades ka enim kohti,» lisas ta. Nendeks on tehnikaalad, arvutiteadused, tootmine ja töötlemine, füüsikalised loodusteadused, bioteadused ja keskkonnakaitse ning tervis.

«Sellest lähtuvalt oli TTÜs kõige rohkem kohti tehnika, tootmise ja ehituse ja loodus- ja täppisteaduste õppevaldkondade bakalaureuseõppes,» märkis ta.

2012. aasta kevadsemestri seisuga on vastuvõtt TULE õppekohtadele lõppenud.

«Seniste tulemuste põhjal kahjuks väga edukaks programmi pidada ei saa – kohti on täitmata ja samuti on paljudel tagasitulijatel raskusi õppekoormuse täitmisel, mis lükkab paratamatult edasi ka lõpetamise,» märkis Ader. «Paljud tagasitulijad käivad õpingute kõrvalt ka tööl ja see teeb lõpetamise keerulisemaks.»

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles