RIIGIEELARVE ⟩ Linnahalli renoveerimiseks leiti 20 miljonit eurot (4)

BNS
Copy
Tallinna linnahalli kontserdihall.
Tallinna linnahalli kontserdihall. Foto: Remo Tõnismäe

Tuleva aasta riigieelarve näeb majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumi valitsemisalas ette 20 miljoni euro panustamist Tallinna linnahalli renoveerimiseks.

Tallinna linnapea Mihhail Kõlvarti sõnul on linnahalli renoveerimine linna jaoks jätkuvalt prioriteet. Seejuures pakkus Baltcapi investeerimisfond tänavu juulis Tallinna linnavalitsusele, et võiks linnahalli investeerida. Sel aastal teatas ka Euroopa Komisjon, et ei näe linnahalli investeeringute tegemises äriplaanis vastuolu riigiabi reeglistikuga.

Linnahall projekteeriti ja ehitati aastatel 1975–1980 ning see valmis Moskva 1980. aasta suveolümpiamängudeks. 2009. aasta detsembris hoone suleti. 2016. aastal tehti hoonele ekspertiis, mis leidis, et konstruktsioon on suhteliselt heas korras. Halvas olukorras on aga dolomiidist välisvooderdis.

Hoone ehitusalune pind on 39 422 ruutmeetrit, suletud netopind on 37 221 ruutmeetrit, ehitisel on kolm maapealset ja kaks maa-alust korrust.

Majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumi valitsemisala eelarvest moodustavad toetused 73 protsenti kulude kogumahust, millest investeeringutoetused on 30 protsenti ja muud toetused 42 protsenti.

Kes veel suurtoetust saavad?

Suuremad investeeringutoetused on SA KredExi kaudu korteriühistutele antav korterelamute rekonstrueerimise toetus 43 miljonit eurot, Rail Balticu arenduseks 54 miljonit eurot, ettevõtete innovatsiooni-, digi- ja rohepöörde soodustamiseks 27 miljonit eurot, avaliku sektori digimuutuste võimendamiseks 22 miljonit eurot ning Tallinna linnahalli renoveerimiseks 20 miljonit eurot.

Lisaks on ettevõtete ekspordi toetamiseks eelarves ette nähtud 16 miljonit eurot, tänavavalgustuse taristu renoveerimiseks 15 miljonit eurot, IT investeeringud tööstussektori edendamiseks 14 miljonit eurot, Eesti Raudteele raudtee kapitaalremondiks lõigul Tallinn-Tartu-Koidula 13 miljonit eurot ja Rohuküla raudteel Turba-Ellamaa-Risti lõigu väljaehitamiseks 12 miljonit eurot, ettevõtetele tehnoloogia- ja arendusmahukateks investeeringuteks 12 miljonit eurot ning turismisektori edendamiseks 10 miljonit eurot eurot.

Muudest toetustest on suuremad ühistranspordikeskustele antavad dotatsioonid bussi-, praami- ja lennuliikluse korraldamiseks 79 miljonit eurot, ettevõtetele TAI teadlikkuse ja arendustegevuse toetamiseks 39 miljonit eurot, Elronile reisijate veoks raudteetranspordiga 25 miljonit eurot, ettevõtetele turismisektori edendamiseks 23 miljonit eurot ning Eleringile biogaasi kasutuselevõtu suurendamiseks transpordis 11 miljonit eurot.

Valitsus kiitis neljapäeval heaks ja andis riigikogule menetlemiseks järgmise aasta riigieelarve. Eelarve tulude maht on 13,13 miljardit eurot, kulude maht 13,64 miljardit ning investeeringute maht 716 miljonit eurot.

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles