Biden ja Xi plaanivad kohtumist videolingi vahendusel

Copy
Foto: NICOLAS ASFOURI and Nicholas Kamm AFP/Scanpix

USA president Joe Biden ja tema Hiina kolleeg Xi Jinping plaanivad kohtuda videolingi vahendusel veel enne aasta lõppu, teatas kolmapäeval ajakirjanikele USA kõrge riigiametnik, kes soovis tundmatuks jääda.

«Virtuaalse kahepoolse kohtumise jaoks on olemas põhimõtteline kokkulepe,» ütles ametnik.

«President ütles, et pole Hiina presidendiga juba mõned aastad isiklikult kohtunud ja seda oleks vaja teha kasvõi siis vaid virtuaalselt,» rääkis ametnik.

Bideni riiklik julgeolekunõunik Jake Sullivan kohtus samal ajal Euroopas Hiina kõrgeima diplomaadi Yang Jiechiga.

«Ametnikud kohtusid Zürichis pärast 9. septembril peetud telefonikõnet USA presidendi Joe Bideni ja Hiina presidendi Xi Jinpingi vahel, kus arutati kahe riigi vahelise konkurentsi vastutustundlikku haldamist,» teatas Valge Maja.

«Kui Hiina ja Ameerika Ühendriigid teevad koostööd, siis saavad sellest kasu mõlemad riigid ja kogu maailm. Kui Hiina ja Ameerika Ühendriigid on vastasseisus, siis kannatavad mõlemad riigid ja kogu maailm tõsiselt,» sõnas Yang pärast kohtumist uudisteagentuuri Xinhua vahendusel.

Diplomaat lisas, et Peking peab väga oluliseks Bideni hiljuti tehtud positiivseid märkusi Hiina ja USA suhete kohta.

Sullivani reisiga jätkus Pekingi ja Washingtoni kontaktide hoogustumine. Bideni sõnul vajab kahe suurvõimu kasvav konkurents «kaitsepiirdeid».

Esmaspäeval ütles USA kaubandusesindaja Katherine Tai, et räägib peagi oma Hiina kolleegiga, sest tohutul kaubandusvaidlusel pole lõppu näha.

«Pärast Zürichi kohtumist külastab Sullivan Brüsselit ja Pariisi, kus ta teavitab kohtumisest direktor Yangiga meie Euroopa liitlasi ja partnereid,» edastas Valge Maja.

Oma septembrikuises 90-minutises telefonivestluses Xiga märkis Biden, et soovib vältida tahtmatut konflikti.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles