Türgi parlament ratifitseeris lõpuks Pariisi kliimaleppe

Copy
Kliimaaktivistid Istanbulis.
Kliimaaktivistid Istanbulis. Foto: Ozan Kose

Türgi parlament ratifitseeris kolmapäeval lõpuks Pariisi kliimaleppe, mille oli alla kirjutanud enam kui viis aastat tagasi, teatasid võimuesindajad.

Hääletuse järgnes president Recep Tayyip Erdoğani lubadusele ÜRO Peaassambleel, et Türgi jõustab kokkuleppe õigeaegselt enne ÜRO kliimamuutuste konverentsi Glasgows.

Glasgow kohtumine COP26 algab 31. oktoobril ja vaatlejate arvates on sellel otsustav roll, et tagada Pariisi kliimaleppe edasine elujõud.

Muu hulgas häiris Türgi parlamenti, et riik on lepingus määratletud arenenud riigina, kuigi ise peetakse end arengumaaks. Kokkulepe näeb arengumaadele ette hüvitise, sest nende puhul eeldatakse, et nende osa maailma heitkogustest on rikastest riikidest väiksem.

ÜRO on kinnitanud, et 1,5-kraadilise soojenemisega piirdumiseks peavad emissioonid vähenema kuni 2030. aastani igal aastal seitsme protsendi võrra.

Eelmisel kuul tehtud hinnang näitas aga, et isegi kõige ajakohasemad riiklikud heitkoguste vähendamise kavad panevad Maa kursile, mille järgi ulatub soojenemine sel sajandil ikkagi 2,7 kraadini Celsiuse järgi.

Mõned Pariisi leppe osalised nagu Venemaa ja Saudi Araabia on aga selgelt tõrjunud 1,5 kraadini ulatuvat eesmärki, tahtes jääda algselt väljendatud eesmärgi juurde «tublisti allpool» kahte kraadi.

USA kliimavoliniku John Kerry sõnul ei tähenda «tublisti allpool» seda, et eesmärk võiks olla kahe kraadi peal, nagu mõned osapooled püüavad eesmärki kujutada.

Euroopa Liitu esindav Frans Timmermans ütles, et ootab suurtelt saastajatelt Indialt ja Hiinalt enne kohtumist ambitsioonikamaid kliimakavasid.

Paljud kliimakohtumisel osalejad ootavad, et nende võitlus kliimasoojenemise vastu aidatakse kinni maksta. Oodatakse ka, et suured emiteerijad täidavad oma kümne aasta taguse lubaduse eraldada igal aastal 100 miljardit dollarit üleilmseks kliimavõitluseks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles