Kuidas leevendada laste köha?

KBM Pharma OÜ
Copy
Foto: Shutterstock

Köha on laste puhul üheks kõige levinumaks haiguse tunnuseks. Kuna laste immuunsüsteem pole veel täielikult välja kujunenud, põevad nad külmetushaigusi palju tihedamini, kui täiskasvanud. Seetõttu peavadki meie pisikesed sageli võitlema köhaga. Köha võib olla kuiv, ärritav aga ka haukuv või lahtine. Kahjuks sageli ka valus. See on murettekitav nii vanematele kui häiriv lapsele endale.

Ehkki köhimine võib olla lapsele üsna ebamugav, on tegemist tähtsa refleksiga, mis aitab vabaneda hingamisteedesse sattunud võõrosakestest või sinna kogunenud sekreedist.

Lastel võivad köha põhjused olla teistsugused kui täiskasvanutel, mis tähendab, et laste puhul tuleb köha hinnata ja leevendada teisiti.

Külmetushaigustega seotud köha on kahte tüüpi - kuiv köha ja lahtine köha.

Kuiva köha kõige tavalisemad põhjused on külmetushaigused või gripp. Õhus leiduvad ärritajad nagu suits, tolm ja kuiv külm õhk ärritavad samuti hingamisteid. Arstid nimetavad sellist kõditavat köha ka mitteproduktiivseks, sest selle köha korral on röga vähe või üldse mitte.

Kuiv köha võib olla ka alumiste hingamisteede infektsiooni nt bronhiidi varajaseks tunnuseks.

Kurgus kõditav köha on kõige tüütum, sest mõnikord ei aita köhimine üldse ärritajast vabaneda.

Lahtist köha, nagu nimigi ütleb, iseloomustab iga köhahooga erituv röga, mistõttu nimetatakse sellist köha ka produktiivseks köhaks. Lahtine köha tekib alumiste hingamisteede infektsioonide korral, kui kopsudes toodetakse rohkesti lima, mis on tarvis kopsudest välja köhida, et ära hoida uute infektsioonide tekkimist. Lamades koguneb tihti lastel röga kurku ja see neelatakse alla, mitte ei köhita välja, see omakorda võib põhjustada maoärritust või oksendamist, eriti köhahoo ajal.

Teine levinud, ent tõsisem köha tekitav seisund on kõripõletik, mis põhjustab karedat haukuvat kuiva köha. Kõripõletiku korral tekib ülemiste hingamisteede turse, mis võib lapsel põhjustada hingamisraskust. Seda esineb sagedamini alla 3-aastastel lastel ning põhjuseks on tavaliselt viirusinfektsioon.

Läkaköha korral põhjustab köha bakteriaalne infektsioon. Ehkki sümptomid sarnanevad tavalisele külmetushaigusele, muutub köha äratuntavaks kõõksuva heli tõttu, mis tekib siis, kui laps sügavalt sisse hingab. Köha halveneb järk-järgult ja võib põhjustada kiire, sügava köhimise hoogusid, eriti öösiti.

Uus tegur, mida lapsevanemad samuti peavad meeles pidama, on see, et köha (eriti kui sellega kaasuvad kurguvalu ja kõrge palavik) võib olla ka COVID-19 sümptomiks. Kliinilised andmed näitavad, et paljud lapsed on asümptomaatilised ja neil ei esine teisi COVID-19 sümptomeid.

Köhaga tuleb arsti poole pöörduda siis, kui köha on alla üheaastasel lapsel, laps hingab raskelt või häälekalt või köha on kestnud kauem kui kolm nädalat.

Kuidas aidata köhivat last?

  • Pakkuda juua. Jook leevendab kurguärritust ja muudab lima väljaköhimise kergemaks. Jook võiks olla lapsele sobivalt kas soe või jahe, kuid mitte kuum.
  • Puhastada nina, et nina kaudu hingamine oleks vaba. Köhaärritust võib põhjustada ka suu kaudu hingamisest kuivaks muutunud kurk.
  • Tõsta voodis peaalune kõrgemaks. Nii väheneb röga valgumine kurku.
  • Kasuta lastele mõeldud köhasiirupit.

Tavaliselt eelistatakse lastele anda looduslikke köhaleevendajaid eelkõige nende ohutuse ja mugavuse tõttu. Kuna väikelapsed ei suuda veel röga korralikult välja köhida, ei ole soovitav anda neile rögalahtisteid vaid kurguärrituse leevendajaid.

Apteekides on müügil just lastele mõeldud kiire toimega köhasiirup Broncophen KIDS, mis sisaldab altee juure ekstrakti ja mett. Altee juure ekstrakt ja mesi moodustavad kurgus kaitsekihi, mis pehmendavad ja rahustavad lapse kurku - köha väheneb ja kurguärritus leeveneb. Broncophen KIDSi võivad kasutada lapsed alates 1. eluaastast.

Copy
Tagasi üles