Korruptsiooniga võidelda lubajatest pooled loobivad vaid loosungeid (1)

BNS
Copy
Isamaa rajatud, Keskerakonna kontori ees olev korruptsioonisein.
Isamaa rajatud, Keskerakonna kontori ees olev korruptsioonisein. Foto: Mihkel Maripuu

Korruptsioonivaba Eesti avaldas ülevaate järgmisel nädalal valimistel osalevate erakondade ja valimisliitude platvormidest, kus käsitletakse korruptsioonivastast tegevust ning läbipaistvuse ja avatuse suurendamist.

«Kohalikes omavalitsustes on endiselt kõrge korruptsioonirisk, mistõttu huvitas meid, mida erakonnad ja valimisliidud ise selles valdkonnas ette tahavad võtta. Aluseks võtsime sama informatsiooni, millele on ligipääs igal teiselgi internetikasutajal: kodulehed, Facebooki lehed ja postitused,» selgitas ettevõtmist ühingu Korruptsioonivaba Eesti tegevjuht Carina Paju.

Ühing analüüsis 279 valimistel osaleva erakonna ja valimisliidu platvormi. «Kokkuvõtvalt ei saa öelda, et valimistel kandideerijad korruptsiooni ja läbipaistvuse temaatikat põhjalikult läbi oleksid mõelnud. Meie hinnangul puudusid selleteemalised eesmärgid või polnud platvormi üldse võimalik leida viiendikul kordadest ehk kokku 55 puhul. Loosunglikuks jäid aga lausa pooled – 138 platvormi 279-st,» kommenteeris Paju.

Kuna korruptsiooniennetus peab olema seotud konkreetsete ja mõõdetavate tegevustega, siis lubadused stiilis «kaotame bürokraatia» või «võitleme korruptsiooni vastu» jäävad vaid sõnakõlksudeks, kui need pole sisuliselt mõtestatud, lisas Paju.

«Õnneks on kolm platvormi kümnest korruptsiooni ennetamise, läbipaistvuse ja avatuse teemal põhjalikumalt enda visiooni lahti seletanud. Eeskujulikuna saame aga välja tuua vaid kaheksa platvormi üle terve Eesti – peaaegu ühe platvormi kolmekümne viiest, mida on erakordselt vähe,» leidis Paju.

Platvormidena, kus lubadused on lahti kirjutatud ning kus on arvesse võetud Korruptsioonivaba Eesti soovitusi, toob ta välja järgmised: Reformierakond Tallinnas, Isamaa Tallinnas, Eestimaa Rohelised Tartu linnas, Sotsiaaldemokraatlik Erakond Tartu linnas, Valimisliit Vali Viimsi Viimsi vallas, Reformierakond Harku vallas, Sotsiaaldemokraatlik Erakond Kohtla-Järvel ja Valimisliit Kogukonna Hääl Põhja-Sakala vallas.

Ringkondadega saab tutvuda siin.

Vabaühenduse Korruptsioonivaba Eesti eesmärk on tegeleda korruptsiooni ennetamisega, tõsta elanikkonna korruptsiooniteadlikkust ja tegutseda Eesti ühiskonna läbipaistvuse ja demokraatia edendamise nimel. Ühing Korruptsioonivaba Eesti on alates 2007. aastast rahvusvahelise korruptsioonivastase organisatsiooni Transparency Internationali akrediteeritud esindaja Eestis. 

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles