ELi terviseministrid arutavad Covid-19 vaktsineerimist

BNS
Copy
Vaktsineerimine
Vaktsineerimine Foto: Mailiis Ollino

Euroopa Liidu terviseministrid arutavad mitteametlikul videokohtumisel tervise süsteemide vastupanuvõime tõstmist, Covid-19 vaktsineerimist ja ravimite kättesaadavusega seotud küsimusi.

Tervise- ja tööminister Tanel Kiik ütles, et Eesti toetab tervishoiukriisideks valmisoleku tugevdamise ühe meetmena Euroopa Komisjoni juurde uue valmisoleku ja reageerimisüksuse loomist.

Terviseministrite kohtumisel on kavas vahetada kogemusi vaktsineerimise vajalikkuses kõhklemise vähendamiseks, samuti Covid-19 vaktsiini lisa- ja tõhustusdooside pakkumisega seotud lähenemiste ühtlustamine.

«Kuigi Euroopa Liidus on täiskasvanud elanikkonnast täielikult vaktsineeritud enam kui 73 protsenti, on nii vaktsineerimisega hõlmatuses kui inimeste valmisolekus vaktsineerida liikmesriikide vahel suured erinevused,» ütles Kiik. «Eesti jaoks on vaktsineerimine jätkuvalt kõige olulisem meede tervisekriisi ületamiseks.»

Haiguste Ennetamise ja Tõrje Euroopa Keskuse (ECDC) hinnangul on kõik Euroopa Liidus kasutusel olevad vaktsiinid väga tõhusad Covid-19 põhjustatud haiglaravi vajaduse, raske haigestumise ja surmade ennetamisel. Seega tuleks lisa- või tõhustusdooside manustamist kaaluda nõrgema immuunsusega inimestele ja ennetava abinõuna vanemaealistele.

Kõne all ka ravimite tarneprobleemid

Ravimite tarnehäirete hulk on aastate jooksul suurenenud kõikjal Euroopa Liidus, nii ka Eestis. Näiteks teavitati Eestis 2020. aastal 376 ravimi tarneraskusest ning ligikaudu 15 protsendil juhtudest ei olnud puuduvale ravimile turul sobivat alternatiivi.

«Covid-19 kriis on võimendanud meetmete vajadust, mis aitaks ennetada ja leevendada ravimite varustusprobleeme. See eeldab paremat infovahetust nii Euroopa Liidus kui riigi tasandil,» ütles minister Tanel Kiik.

Kohtumisel on arutelu all ka meetmed, mida riigid on rakendanud koolide avatuna hoidmiseks. ECDC on avaldanud ülevaate Covid-19 haiguse kohta lastel ja lasteasutuste rolli kohta viiruse ülekandumisel. Ülevaates leitakse, et koolide sulgemist tuleks viiruse leviku tõkestamisel kasutada viimase abinõuna.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles