Telegram Media kaotas kohtuvaidluse riigikantseleiga

BNS
Copy
Kohtuhaamer. Pilt on illustreeriv
Kohtuhaamer. Pilt on illustreeriv Foto: Kristjan Teedema

Telegram Media MTÜ, kelle ajakirjanikke riigikantselei ei lubanud valitsuse pressikonverentsile, kaotas teisipäeval lõplikult kohtuvaidluse, sest riigikohus ei võtnud MTÜ kaebust arutusele.

Kuna riigikohus Telegram Media MTÜ kaebust ei aruta, siis jõustusid Tallinna halduskohtus ja Tallinna ringkonnakohtus nende kahjuks tehtud otsused.

Telegram Media MTÜ pöördus halduskohtusse kaebusega, et riigikantselei ei lubanud nende ajakirjanikke valitsuse pressikonverentsile ning tahtis, et kohus kohustaks riigikantseleid lubama nad alaliselt valitsuse pressikonverentsidele.

Halduskohus jättis mullu 1. detsembril MTÜ kaebuse rahuldamata, mille peale pöördus kaebusega ringkonnakohtusse, kuid edutult.

Kohtud märkisid, et valitsuse pressikonverentsile on oodatud Eesti Meediaettevõtete Liidu (EML) ja pressinõukoguga liitunud väljaanded ja nende ajakirjanikud ning püsiakrediteeringuga toimetuste ajakirjanikud.

Kohtute arvates on õiguspärane ja põhjendatud kehtestada pressikonverentsi korraldus, mille kohaselt saavad sellel vahetult osaleda ja küsimusi esitada professionaalse meedia esindajad. Valitsusel ei ole kohustust tagada iga soovija osalemine pressikonverentsil, tõdes kohus.

Eestis puudub ajakirjandusseadus, kuid toimib vastutustundliku ajakirjanduse põhimõtete järgimise kontroll meediaorganisatsioonide eneseregulatsiooni kaudu.

Asutatud on Eesti Meediaettevõtete Liit (EML), mille liikmeks saavad astuda kõik meediaorganisatsioonid, kes järgivad liidu põhikirja ja selle kaudu rahvusvaheliselt aktsepteeritud ajakirjandustavasid ja -eetikat. Kõigil meediaväljaannetel on võimalik seda liikmelisust taotleda.

Kohus märkis ka, et kaebaja põhiseadusega kaitstud õigusi pole ebaproportsionaalselt piiratud, sest MTÜ-le on tagatud õigus saada osa valitsuse pressikonverentsist veebi vahendusel, samuti saab esitada valitsusele infopäringuid muus vormis kui vahetult koha peal küsimusi esitades, ning neil on õigus infot endale sobivas vormis edastada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles