Osa Eesti vaimulikkonnast pöördus geikristlasest preestri Meelis Sülla vastu (36)

Loora-Elisabet Lomp
, Eesti uudiste päevatoimetaja
Copy
Londonis preestriks saanud raadioajakirjanik ja geikristlaste tegevust kureerinud Meelis Süld. 
Londonis preestriks saanud raadioajakirjanik ja geikristlaste tegevust kureerinud Meelis Süld. Foto: Krister Kivi

Eesti Evangeelse Luterliku Kiriku (EELK) vaimulikud ja ilmikud pöördusid peapiiskopi ja piiskoppide poole murega, et kirik ei saa sallida õpetajaametis «homoseksuaalsete kalduvuste praktiseerijaid». Geikristlasest preester Meelis Süld peab seda otseseks rünnakuks tema vastu.

Vaimulikud ja koguduste liikmed toonitasid oma pöördumises, et Augsburgi usutunnistus õpetab, et piiskopiamet seisneb «jumaliku õiguse kohaselt evangeeliumi kuulutamises, pattude andeksandmises, õpetuse üle otsustamises, evangeeliumiga vastuolus oleva õpetuse hukkamõistmises ja jumalakartmatute inimeste, kelle jumalatu loomus on ilmne, kristlikust osadusest väljaheitmises …».

Nende sõnul on just seetõttu kogu kirikurahva ootus piiskopi suhtes kõrge. «Piiskopid peaksid seisma Jumala Sõnale toetuva kiriku õpetuse ja praktika kaitsel. Seda on nad ka oma ametivandes tõotanud,» kirjutasid nad. 

Ei saa sallida patus elavaid õpetajaid

«Pidades silmas paljude Eesti Evangeelse Luterliku Kiriku sõsarkirikute taganemist piibelliku õpetuse aluselt mõningates usu ja moraaliga seotud küsimustes ning seda, et see puudutab ka mitmeid meie kiriku ametikandjaid, kutsume üles EELK peapiiskoppi ja teisi piiskoppe kindlalt järgima ja kaitsma kiriku korduvalt väljendatud õpetust, et homoseksuaalse kalduvuse praktiseerimine kujutab endast pattu ning kirikul ei ole meelevalda seda õigeks kuulutada ega nimetatud pattu õigustavaid väärõpetuse kuulutajaid, nende hulgas ka neid, kes ise taolises patus elavad, õpetajaametis sallida,» kirjutasid EELK vaimulikud. Avaldusele allakirjutanute ja oma nime avalikustada lubanute nimekiri on siin.

«Seda on raske mitte isiklikult võtta, veelgi enam - minu hinnangul on see häbematu, kes te mind isiklikult tunnete, minu lugu teate ja olete kuulnud-näinud ka meie piiskoppe ustavalt lunastust Kristuses kuulutamas,» kirjutas Meelis Süld sotsiaalmeedias. «Olen nõutu ja nördinud, aga see kõik ei üllata mind,» lisas ta. 

Ajakirjandustaustaga preester

  • Meelis Süld on sündinud 28. märtsil 1979. Õppinud Tartu Ülikoolis ajakirjandust ja lisaerialadena suhtekorraldust ning teoloogiat, omandanud magistrikraadi EELK Usuteaduste Instituudis.
  • Töötanud aastail 1997–2001 Tartu Pereraadios ja alates 2001. aastast Vikerraadios, teinud 1996–1998 kaastöid ka Postimehele.
  • Juhtinud aastail 2014–2017 Eesti Ajakirjanike Liitu, alates 2020. aastast selle aseesimees. Geikristlaste Kogu kaasasutaja. EELK meediakomisjoni liige 2005–2010 ning alates 2015. aastast tänaseni. EELK Risti koguduse nõukogu liige ja saadik Ida-Harju praostkonna sinodil 2017–2021.
Kommentaarid (36)
Copy
Tagasi üles