POSTIMEES PIIRIST PIIRINI ⟩ Sotsid pürivad võimule Saare- ja Hiiumaal (1)

Andrus Karnau
, ajakirjanik
Copy
Ühise Hiiumaa ridades pürib volikokku ka mõjukas Hiiumaa ettevõtja Sander Kopli.
Ühise Hiiumaa ridades pürib volikokku ka mõjukas Hiiumaa ettevõtja Sander Kopli. Foto: Foto: Harda Roosna/Hiiu Leht

Saaremaal võimul olev Sotsiaaldemokraatlik Erakond langetas neil valimistel lipu ja läks võimu pärast võitlema valimisliiduna. Hiiumaal püsib sotside erakonnanimekiri. Kas neil õnnestub taas valimised võita, ei oska keegi öelda, küll aga jäävad nad nii Saare- kui ka Hiiumaal tõenäoliselt koalitsiooni.

Saaremaa volikogu juhib praegu endine keskkonnaminister Jaanus Tamkivi. Kui Reformierakonnal õnnestub valimised võita, saab just Tamkivist uus vallavanem. Kui jäävad peale sotsid, kes lähevad neile valimistele valimisliiduna Terve Saaremaa, tuleb vallavanemaks tagasi Madis Kallas. Praegune vallavanem Mikk Tuisk (SDE) peab kõrvale astuma.

Saarte Hääle tegevtoimetaja Andres Sepp ütles, et tõenäoliselt on Reformierakond ja sotsid sõlminud eelkokkulepped võimu jagamiseks. Sepp ütles, et seda näitavad välised märgid ja üldised jõujooned omavalitsuses.

Noored vallajuhid

Kolmas seltskond, kes võib Saaremaal kõvasti hääli saada, on Isamaa nimekiri, mille esinumber on ettevõtja Mart Maastik. Ta on värske parteilane, astus Isamaa erakonda selle aasta algul ja on ka partei volikogu esimees. Poliitilistelt vaadetelt on ta Seedri leeris, range konservatiiv. Samas on Isamaa nimekirjas ka Kristjan Vanaselja, kes on Seedri vastaseid juhtiva Parempoolsete esimees.

Madis Kallas kirjutas üleeile sotsiaalmeedias, et tal on Tallinnas hea töö, aga ta armastab Saaremaad. «Vallavanema töö oli raske, aga mulle meeldis inimestega suhelda,» kirjutas Kallas.

Kallas märkis, et talle ei meeldi valimiskampaania, mille osaks on pidulikud lindilõikamised ja kampaaniaüritused ning reklaam. «Mulle meeldib töötada Saaremaa heaks vallavanemana, aga mitte poliitikuna,» kirjutas ta.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles