Vanglad otsivad paberivaba e-toimiku rakenduse loojat

BNS
Copy
Paberid
Paberid Foto: Marko Saarm / Sakala

Justiitsministeerium otsib koostööpartnerit, kes looks vanglatele paberivaba avaliku e-toimiku rakenduse.

Riigihangete registris on kuni 22. oktoobrini üleval kohtutoimikute digitaalseks edastamiseks kinnipeetavatele rakenduse väljatöötamise hange, mille eeldatav maksumus on 267 773 eurot.

Rakendusega hoitakse tulevikus kokku 80 000 eurot, seda riigi õigusabi osutamise, kohtumenetluse digitaliseerimise ja vanglate halduskoormuse vähenemisega seoses.

Ainuüksi möödunud aastal tutvustati vangidele ligi 9000 paberkandjal dokumenti nendega seotud kriminaalmenetlustes, kohtutelt edastati kirju vangidele 1600 korral ning lisaks käisid advokaadid heli- ja videofaile tutvustamas ligi 300 korral.

Justiitsministeeriumi karistuse ja täideviimise talituse juht Priit Post ütles, et hankes osaleja ei pea alustama nullist, sest arendusprojekt põhineb juba toimival e-toimikul, mida tuleb kohandada vangla tingimustele.

Praegu saavad vangid kinnipidamisasutustes kohtutoimikute ja dokumentidega tutvuda üksnes paberkandjal nii, et need prinditakse neile välja. See on tingitud sellest, et seni on nutiseadmed vanglates turvariskide tõttu keelatud ning interneti kasutamine vangidel väga piiratud.

Pilootprojekti on esialgu plaanis katsetada ühes vanglas ning kui kõik toimib, siis laiendada tervele vanglasüsteemile.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles