Iraani presidendi vastu esitati inimõiguste rikkumise süüdistus

Copy
Iraani president Ebrahim Raisi Bushehri tuumajaamas.
Iraani president Ebrahim Raisi Bushehri tuumajaamas. Foto: PREASIDENT OFFICE HANDOUT/Scanpix

Iraani pagulasopositsiooni ühendus Iraani Rahvuslik Vastupanunõukogu (NCRI) esitas kolmapäeval Šotimaa politseile kaebuse inimõiguste rikkumise ja genotsiidi kohta, mille väidetavalt on toime pannud Iraani president Ebrahim Raisi, edastasid meediakanalid.

NCRI esindaja Hossein Abedini ütles pressikonverentsil, et Raisi tuleb vastutusele võtta selle eest, et ta osales 1988. aastal umbes 30 000 poliitvangi tapmises.

«Raisi peab vastutama genotsiidi ja paljude inimsusevastaste kuritegude eest, mille ta pani toime Iraani režiimi kõrge ametnikuna,» ütles Abedini ajakirjanikele. «Rahvusvaheline üldsus peab tegutsema, et uurida 1988. aasta veresauna ja Raisi rolli selles,» lisas ta.

NCRI nõudis politseilt augustis ametisse nimetatud Raisi vahistamist, kui ta sõidab Glasgow´sse, et osaleda seal 31. oktoobril algaval ÜRO kliimamuutuste tippkohtumisel.

Iraani uus president kuulutas septembris ÜRO Peaassambleel peetud kõnes, et Ühendriikide hegemooniapüüded on haledalt läbi kukkunud. «Täna meie piirkonnas nähtu tõestab, et mitte ainult hegemooniline süsteem, vaid ka läänestunud identiteedi kehtestamise projekt on ebaõnnestunud,» ütles Raisi, viidates USA toetatud valitsuse kukkumisele Afganistanis, aga samuti USA Kapitooliumi ründamisele 6. jaanuaril.

Raisi ametiajal on hakanud võim koonduma konservatiivide kätte, kes võitsid ka 2020. aasta parlamendivalimised, kus paljud mõõdukad ja reformimeelsed kandidaadid diskvalifitseeriti.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles