Eakatele pakutakse Covid-19 vaktsiini tõhustusdoose

BNS
Copy
Esmajärjekorras saavad tõhustusdoosi hooldekodu elanikud ja 65+ isikud.
Esmajärjekorras saavad tõhustusdoosi hooldekodu elanikud ja 65+ isikud. Foto: Mailiis Ollino

Alates sellest nädalast on kõigil üle 65-aastastel inimestel, hooldekodude elanikel ning tervishoiu-, sotsiaal- ja haridustöötajatel võimalik saada Covid-19 vaktsiini tõhustusdoosi.

«Uuringud on näidanud, et aja jooksul nii vaktsineerimise kui läbipõdemise teel saadud immuunsus nõrgeneb, eakatel rohkem ja kiiremini kui alla 65-aastastel. Seetõttu soovitame kõigil eakatel, kes on vähemalt 65-aastased ja kellel on esmasest vaktsineerimiskuurist praeguseks juba enam kui kuus kuud möödas, teha Covid-19 vaktsiini tõhustusdoos,» ütles immunoprofülaktika ekspertkomisjoni liige Irja Lutsar.

Lutsari sõnul on kõigi kasutatud vaktsiinide tõhusus raske haiguse ja surmade ennetamisel väga hea. «Seega on tõhustusdoosidest veelgi olulisem, et võimalikult palju inimesi oleks saanud esimesed ja teised doosid,» lisas ta.

Eakaid vaktsineeritakse eeskätt perearstikeskustes. Aja broneerimiseks tuleb võtta ühendust oma perearstiga. Tõhustusdoosi on võimalik saada ka kõigis eelregistreerimiseta vaktsineerimispunktides.

Lasteaedade, huvikoolide ja kõrgkoolide töötajad saavad tõhustusdoosi teha lähimas vaktsineerimiskeskuses.

Sotsiaalvaldkonna töötajad pöörduvad üldjuhul oma maakonna vaktsineerimiskeskusesse. Hooldekodude töötajaid vaktsineerivad hooldekodu õendusteenuse osutajad.

Üleriigilise digiregistratuuri kaudu praegu veel kolmandaks doosiks aega broneerida ei saa.

Sõltumata sellest, millise vaktsiiniga on tehtud esmane vaktsineerimiskuur, kasutatakse tõhustusdoosina Pfizer/BioNTech vaktsiini Comirnaty, mis on saanud selleks heakskiidu Euroopa Ravimiametilt.

Võimalikud kõrvalnähud

Tõhustusdoosi järgsed kõrvalnähud on sarnased neile, mis esinevad esimese ja teise doosi järel. Kõige sagedamini võivad tekkida süstekoha reaktsioonid ehk valu, punetus, turse.

Samuti võib tekkida peavalu, liigesvalu, lihasvalu, palavik, külmavärinad, väsimus, halb enesetunne. Kõik need on üldjuhul kerged, mööduvad ja neid saab leevendada valu- ja palavikualandajatega – ibuprofeeni, paratsetamooliga.

Praeguste andmete alusel on tõhustusdoosi järel esinenud kõrvaltoimete sagedus olnud veidi suurem kui teise doosi järel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles