Paet: Myanmaris jätkuvad inimsusvastased ja sõjakuriteod

Postimees
Copy
Urmas Paet
Urmas Paet Foto: Eero Vabamägi

Euroopa Parlamendi väliskomisjoni aseesimees Urmas Paet (RE) ütles Euroopa Parlamendi Myanmari inimõiguste olukorra arutelul, et sealne olukord on sünge ning Euroopa Liit (EL) peab jätkama sanktsioonide kehtestamist riigipöörde korraldajate ja inimõiguste rikkujate suhtes.

«On möödunud rohkem kui pool aastat sellest, kui sõjavägi haaras Myanmaris vägivaldselt võimu, vahistas riigi poliitilised juhid ning kuulutas välja erakorralise seisukorra,» ütles Paet.

Ta lisas, et sealsed julgeolekujõud on sihikule võtnud riigipöördevastased meeleavaldajad. «Selle tulemusel on tapetud üle tuhande inimese, kinni on peetud üle 8000 ning enam kui 210 000 riigisisesel põgenikul on tulnud oma kodudest lahkuda,» ütles ta.

Sõjaväehunta poolt Myanmari rahva vastu toime pandud ulatuslike ja süstemaatiliste rünnakute puhul on rahvusvahelise avaliku õiguse kohaselt tegemist inimsusvastaste kuritegude ja sõjakuritegudega, toonitas ta.

Paeti sõnul süvendab olukorra tõsidust majandus- ning Covid-19 tervisekriis. «Samuti ei ole lõppenud rohingja vähemuse tagakiusamine hoolimata rahvusvahelise üldsuse arvukatest üleskutsetest,» tõdes Paet.

Ta rõhutas, et ELi nõukogu peab jätkama sihipäraste sanktsioonide kehtestamist ja rakendamist nende suhtes, kes vastutavad 2021. aasta veebruari riigipöörde ning rohingjade vastu suunatud kuritegude eest.

Urmas Paet oli Myanmari inimõiguste teemalise resolutsiooni kaasautor.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles