Edgar Savisaar: sotside koalitsiooni võtmine on kahe otsaga mäng (7)

Alexandra Saarniit
, ajakirjanik
Copy
Edgar Savisaar.
Edgar Savisaar. Foto: Sander Ilvest

Tallinna linnavolikogusse Vaba Eesti valimisliidu nimekirjas kandideerinud Keskerakonna endine esimees Edgar Savisaar kirjutas ühismeedias, et opositsiooni unistus täitus, kuna Keskerakond kaotas pealinnas ainuvõimu.

Keskerakonna endine esimees Edgar Savisaar sai sel aastal alla poole tuhande hääle. «Kaotasin nendel valimistel palju hääli võrreldes eelmise korraga. Aeg teeb oma töö ja vanus ka. Võin valimisaruandesse muidugi kirjutada, et seekordsetel valimistel ei kulutanud ma ühtegi eurot,» nentis Savisaar.

Tema sõnul oli tegemist eksperimendiga. «Mul polnud Lasnamäe sildadel reklaamplakateid ega muid valimisatripuute, aga mis sellest. Kandideerisin koos algajatega, kellel ei olnud mingeid valimiskogemusi. Usun, et suutsin ühtteist edasi anda ja riigikogu valimistele tulevad nad hoopis pädevamatena,» arvas ta.

«Eks seegi oli oluline, et mind peaaegu ühessegi meediakanalisse ei lastud ega diskuteerima kutsutud. Vaba Eesti oli justkui isoleeritud teistest nimekirjadest. Ega see õige ei olnud.»

Savisaare sõnul kaotas Tallinnas valimistel ka Keskerakond, kuna eelmine kord said nad 40 mandaati, seekord 38.

«Täitus opositsiooni peamine unistus - Keskerakond kaotas pealinnas ainuvõimu. Sotside koalitsiooni võtmine on kahe otsaga mäng. Tavaliselt on olnud lihtne neid üle meelitada, tean seda ka enda kogemustest. Nad on ka kõige nõrgemad linnavolikogu parteidest. Aga kui vaadata seekordset koosseisu, siis põhiliselt on tegu riigikogu liikmetega, kes võivad olla tugevamast puust.»

Postimees kirjutas esmaspäeval, et tänavused kohalikud valimised tegid lõpu 2005. aastast Keskerakonna ainuvalitsemisele ning Tallinn saab pärast Keskerakonna 16 aasta pikkust ainuvõimu perioodi koalitsioonivalitsuse.

Variante koalitsiooni moodustamiseks on mitu: kas Keskerakond paneb valimiste võitjana seljad kokku sobivaima partneriga või moodustatakse Keskerakonna vastu kõigi teiste erakondade ühisrinne, millega saadetakse tsentristid opositsiooni. Viimane variant on pigem vähetõenäoline.

Kommentaarid (7)
Copy
Tagasi üles