Tõhustusdoosi saab usalduse alusel (5)

Kadri Tammepuu
, Postimehe ajakirjanik
Copy
Praegu Covid-19 läbipõdenutele tõhustusdoose ei tehta.
Praegu Covid-19 läbipõdenutele tõhustusdoose ei tehta. Foto: Tairo Lutter

Tõhustusdoosidele on riik seadnud erisuse: kuus kuud pärast viimast süsti võivad neid peale meedikute saada vaid õpetajad ja sotsiaaltöötajad, samuti vähemalt 65-aastased. Samas ei ole kolmanda vaktsiinidoosi jagajatel võimalik kontrollida, kas nende juurde tulnud inimene ühessegi neist gruppidest kuulub.

Tartu Ülikooli kliinikumis katkeb esmaspäevast plaaniline ravi, sest maja on Covid-19 põdejaid triiki täis ja uute patsientide saabumiseks tuleb neile avada lisapalateid, ruumi pole enam ka ümberkaudsetes haiglates.

Kliinikumi vaktsineerimiskoordinaatori Tiina Tedre sõnul on haiglaravi taas rööbastesse juhtimiseks võluvits olemas – see on kaitsesüstimine.

«Kolmandate dooside tegijaid on praegu rohkem [kui esimeste],» nentis ta. «Ja näeme, et õnneks tõuseb tasapisi ka esimese süsti soovijate arv.»

Allkiri kinnituseks

Kliinikumi kaks vaktsineerimiskeskust, millest üks töötab kesklinnas Kvartali ostukeskuses ja teine Maarjamõisas, teevad keskmiselt 300 süsti päevas, esimesi on nende hulgas 40–50. «Kui huvi peaks kasvama, lisame kohe võimsust,» ütles Teder Postimehele. Eriti meeldib inimestele ühedoosiline Jansseni vaktsiin.

Tõhustusdoosidele on riik seadnud erisuse: kuus kuud pärast viimast süsti saavad seda peale meedikute vaid õpetajad ja sotsiaaltöötajad, samuti vähemalt 65-aastased. «Kontrollida me seda muidugi ei saa, aga usaldame inimesi,» tõdes Teder. «Lisaks kinnitab igaüks oma käega nõusolekuvormil, et tal on õigus kolmas doos saada.»

Tõhustusdoosi soovijaid usaldatakse ka neis 24 apteegis, kus praegu samuti Covid-19 vastu tasuta vaktsineerida saab. Kõik väljapakutud ajad kasutatakse ära.

Kommentaarid (5)
Copy
Tagasi üles