Neli asjalikku energiasäästunippi, mis toovad väiksemad elektriarved

Copy
Foto: Eesti Energia

Energiat on lihtsate nippide abil võimalik kokku hoida igas majapidamises. Enamik energiasäästulahendusi on sama lihtsad kui jalgrattasõit ning võivad väiksema arve tuua juba järgmisel kuul. Säästa on võimalik kõigil, sõltumata sellest, kui suur on igakuine elektriarve.

1. Veendu oma küttesüsteemi energiasäästlikkuses

Suurim säästupotentsiaal peitub sageli just küttes. Kuna Eesti kliimas peab kütma ligi pool aastat, kulub sinna ka kõige rohkem energiat. Igal küttesüsteemil on omad plussid ja miinused. Näiteks elektril töötavate radiaatorite kasutuselevõtuks vajalik esmane investeering võib olla küll kõige väiksem, aga püsikulud on talvel kõrgema elektrihinna tõttu ka märkimisväärselt kõrgemad.

Kui armastad vannitoas jalge all sooja kivipõrandat, siis tea, et just sellel mugavusel võib olla suur mõju ka sinu talvisele elektriarvele. Vanast õliradiaatorist või elektripuhurist märksa ökonoomsem lahendus on näiteks õhksoojuspump. Kui kasutad täna ahikütet, on soojuspump tuleohutum ja keskkonnasäästlikum variant: puudub vajadus küttematerjalide ladustamiseks ning kodu saab soojaks suitsu-, tahma- ja tuhavabalt.

Nüüd saad enda kodule sobiva küttelahenduse ka Eesti Energiast. Kogenud spetsialistid aitavad valida, kas sulle sobib kõige paremini õhk-õhk, õhk-vesi või maasoojuspump, annavad nõu erinevate mudelite osas ning teostavad kogu paigalduse professionaalselt. Lisaks teeme sulle hea pakkumise sobivale elektripaketile.

2. Vaheta välja energiaröövlitest seadmed

Järgmisena tasub otsa vaadata energiakulukamatele kodumasinatele – elektriboiler, elektripliit, külmkapp, pesukuivati, lauaarvuti – ja veenduda, et kasutusel on energiaefektiivsed seadmed.

Kõige energiatõhusamad praegu turul olevad tooted on kevadise uuenduse järel tuvastatavad märgise A, B, C või D abil. Uuem tehnika kasutab töötamiseks vähem elektrit ning seadme vahetuse korral teenib energiasäästu arvelt summa võrdlemisi ruttu tagasi.

3. Vaata üle oma valgustid

Kas teadsid, et vanade hõõglampide kasutamisel võib valgustuse peale kuluda kuni veerand meie elektriarvest? Pelgalt lampide vahetusega saab seda osa kuni 80% võrra vähendada.

LED-lambid on halogeenvalgustusest keskkonnasõbralikumad, sest on mitu korda efektiivsemad, mis tähendab väiksemat energiakulu, see omakorda aga väiksemat süsinikujalajälge.

LED-valgustid muudavad peaaegu kogu kasutatava elektrienergia valguseks ja ainult 10–20% muutub teisteks energialiikideks. Hõõglamp töötab just vastupidiselt ja muudab vaid umbes 20% energiat valguseks ning ülejäänud 80% muutub soojusenergiaks. Tänu sellele saab LED-valgustust kasutades säästa märkimisväärselt elektriarvetele kuluvat raha ja ometi saada seejuures rohkem ning isegi rohkem valgust kui kasutades hõõglampe.

4. Lõpeta elektri tarbimine kallimatel tundidel

Kui oled valinud börsihinnal põhineva paketi, siis on sulle oluline teada, et börsihind muutub turul iga tund. Nõnda võibki aeg-ajalt juhtuda, et varahommikul on elektrihind võrdlemisi odav, hommikuse tipptunni ajal aga juba kümme korda kallim.

Eesti Energiaga saad börsipaketi kasutajana saad jälgida Eesti Energia mobiiliäpi abil elektrienergia tunnihinda ning ajastada oma suuremaid elektritarbimisi vastavalt sellele ka soodsamale ajale. Näiteks kui ees seisab saunaõhtu, saad elektrihinna järgi otsustada, kas panna elektrikeris kütma kell kuus või kell kaheksa õhtul.

Copy
Tagasi üles