Energiasääst ettevõtetele: valgustuse uuendamise investeeringu saad nüüd jätta energiafirma kanda

Copy
Foto: Eesti Energia

Sõltuvalt ehitise tüübist võivad valgustusega seotud kulud moodustada märkimisväärse osa igakuisest elektriarvest. Eriti suured võivad kulud olla näiteks parklates, ladudes, logistikahoonetes ja kaubandus- või tootmispindadel, kus valgusteid on palju ning nende põlemisaeg pikk.

Kuigi me sellele sageli ei mõtle, siis ka valgustid ajapikku amortiseeruvad, kolletuvad ja määrduvad, misläbi langeb ka valgustist väljuva valgusvoo hulk. See omakorda põhjustab näiteks pimedamat töökeskkonda ning mõjutab töötajate heaolu ja tervist.

Eesti Energia valgustusteenuse insener Sten Pajula märgib, et kuigi valgustuspaigaldise energiakulu ei ole tihti esimene prioriteet või suurim kuluartikkel elektriarvel, võib sellega seoses ettevõte säästa 5-10 aasta perspektiivis kümneid tuhandeid eurosid.

„Valgustustehnoloogiad on viimase viie aastaga muutunud oluliselt efektiivsemaks ja odavamaks. LED-tehnoloogia on pika elueaga ja praktiliselt hooldusvaba, mistõttu väheneb igakuine hooldus- ja energiakulu. Kaasaegsed juhtimissüsteemid annavad võimaluse saavutada veel lisavõitu rakendades valgus- ja liikumispõhist juhtimist ning arvestades ettevõtte, töötajate ja ruumi spetsiifilisi vajadusi,“ lisas Pajula.

Pajula toob välja üllatavad numbrid: olenevalt hoone tüübist on võimalik valgustuse pealt märkimisväärselt säästa, sest LED-valgustid tarbivad kuni 80% vähem elektrit ja nende eluiga on tavapärastest lahendustest 3-6 korda pikem. Samuti väheneb hoolduskulu, sest jääb ära sagedane valgusallikate vahetamine.

Elektriarve pooleks ise investeeringut tegemata

Eesti Energia kaardistab hoone valgustuspaigaldise ja sellega seotud kulud ning leiab lähtuvalt ettevõtte vajadustest ja eesmärkidest optimaalseima valgustuslahenduse, millega saab saavutada energiasäästu ja ohutu töökeskkonna.

Pajula toob oma praktikast välja, et kuigi hoone võib olla küll hiljuti valminud ja välimuselt kaasaegne, on sageli valgussüsteemid planeeritud oskamatult või odavaimaid tehnoloogiaid kasutades.

„Näiteks teostasime töid ühes 2015. aastal ehitatud viiekorruselises parkimismajas. Kokku vahetasime 4000 m² suurusel pinnal välja 367 vana luminofoor-valgusallikat uute LED-valgusallikate vastu. Sellise lahendusega säästab klient aastas 5 601 eurot ehk 55% valgustuspaigaldise elektrikuludelt ja 69 873 eurot lahenduse eluea ehk 11 aasta jooksul,“ selgitas Pajula.

Kogu vahetuse kulu koos uute valgusallikate maksumusega ja vanade utiliseerimisega tegi Eesti Energia ning kliendi kanda jäi vaid igakuine teenustasu kokkulepitud lepinguperioodi vältel. Pärast lepinguperioodi lõppu kuuluvad paigaldatud valgusallikad kliendile.

Valgustusteenus on kõige kasulikum ettevõtetele, kes kasutavad valgust võimalikult palju kogu ööpäevast, näiteks mitme vahetusega töötavad tootmisettevõtted, parkimismajad, loomafarmid ja kaubanduskeskused või kui valgustuse osakaal on üks suuremaid kogutarbimisest, näiteks lao- ning logistikahooned.

Maanda riske ning paranda töötajate heaolu

Rahaline sääst on küll üks mõjusaim argument, miks kliendid otsustavad valgustust uuendada, kuid sageli on põhjuseid teisigi.

„Kvaliteetne valgustus on vajalik ka pimedate nurgataguste vähendamiseks, võimalike riskide ja tööõnnetuste ennetamiseks ning kuritegevuse tõkestamiseks. Tihti näemegi, et klientidel on vananenud valgustuse tõttu kaasuvaid probleeme töökeskkonna ohutuse või töötajate heaoluga,“ lisas Pajula.

Enamus meist veedab märkimisväärse osa oma ärkvelolekuajast töökohal ning see keskkond mõjutab olulisel määral ka meie enesetunnet ning töö teostamise kvaliteeti. Õigesti valitud valgus tagab ohutu töökeskkonna ja parandab töötajate tootlikkust. Töökoha riskianalüüsi koostamisel on valgustingimused üks oluline ohutegur, millele tähelepanu pöörata.

Kui valgus on õigesti valitud ning keskkonda sobiv, suudavad töötajad olla kiiremad, täpsemad, paremini keskendunud ning ka aktiivsemad ja rõõmsamad. Kui tööruumis on hämar, siis kipub töötaja rohkem küüru vajuma, mistõttu tõmbab pingesse ka oma kaela ja kukla ning lahkub töölt sundasendist tingitud peavalu ning silmade väsimusega. Hea valgustus saab seega vähendada ka pinge ja silmade kurnatusega kaasas käivaid sümptomeid.

Miks valida valgustusteenus?

• Märkimisväärne sääst energiakuludelt: LED tarbib kuni 80% vähem elektrit

• Väheneb valgusallikate hoolduskulu: LED-lahenduste eluiga on kuni 6 korda pikem

• Paraneb oluliselt töökeskkonna ohutus ning maandatud saavad mitmed teised riskid

• Esialgse investeeringu saab täies mahus teha Eesti Energia

Loe lähemalt ja võta pakkumise saamiseks ühendust

Copy
Tagasi üles