Kallas osaleb ELi ülemkogul, keskendutakse energiahindadele ja rändele (2)

Postimees
Copy
Kaja Kallas.
Kaja Kallas. Foto: Remo Tõnismäe

Peaminister Kaja Kallas (RE) osaleb täna ja homme Brüsselis toimuval Euroopa Liidu ülemkogu kohtumisel, mille teemadeks on Covid-19, digiteemad, ränne, energiahinnad, väliskaubandus ja välissuhted.

Peaminister Kaja Kallase sõnul on ülemkogu olulisemad teemad energia kõrged hinnad ja rändeküsimus. «Peame leidma üleeuroopalised pikaajalised lahendused energiavarustuskindluse ja stabiilsete hindade tagamiseks ning energiasõltuvuse vähendamiseks kolmandatest riikidest,» sõnas peaminister.

Rändeteemal arutatakse Valgevenest lähtuva rändesurve üle ning koostööd kolmandate riikidega rände ennetamiseks. Euroopa Liidu välispiiri tugevdamiseks on vaja täiendavaid lahendusi, näiteks välispiiri valvamise standard ning selle taristu täiendav rahastamine. «Lisaks välispiiri tugevdamisele on Eesti jaoks oluline, et tugevneks ka koostöö peamiste lähte- ja transiitriikidega ebaseadusliku sisserände ennetamiseks.»

Lisaks arutavad riigi- ja valitsusjuhid koroonaviiruse vastu vaktsineerimise kiirendamist, vaktsiinide annetamist kolmandatele riikidele ning Covid-19 tõendite vastastikust tunnustamist kolmandate riikidega.

Ülemkogul jätkatakse arutelusid Euroopa Liidu digipöörde teemadel, kus Eesti jaoks on oluline konkurentsivõime tagamiseks andmete koosvõime ja usaldusväärse ühenduvuse teemad. Väliskaubanduse ja -suhete osas on arutelu põhifookuses liidu rahvusvaheline konkurentsivõime.

Enne ülemkogu osaleb peaminister Renew Europe kohtumisel ning arutab Põhja- ja Baltimaade riigi- ja valitsusjuhtidega ülemkogul eesootavatel teemadel. Vahetult enne ülemkogu kohtub Kallas Euroopa Parlamendi presidendi David Maria Sassoliga. Reede õhtul osaleb peaminister koos Hollandi, Luksemburgi ja Iirimaa peaministritega kongressil «175. aastat liberaalsust».

Peaminister naaseb Eestisse 22. oktoobri hilisõhtul.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles