Komisjon: valitsus peaks suurendama statistikaameti eelarvet

BNS
Copy
Statistikaameti peahoone.
Statistikaameti peahoone. Foto: Sander Ilvest

Eksperthindamise komisjon soovitab valitsusel lisada riiklikku statistika süsteemi ka tervisestatistika ning suurendada statistikaameti eelarvet. 

Möödunud kuul, 6.–10. septembrini viidi statistikaametis läbi eksperthindamine, mille tulemusena anti statistikaametile nüüd esmased soovitused.

Statistikaameti kvaliteedijuht Kristi Lebini sõnul on ameti tegevus Euroopa statistika tegevusjuhisega pea täielikult kooskõlas, vaid üks soovitustest puudutab sellele vastavust. «Meil tuleb edaspidi veelgi enam panustada juba ellu kutsutud arendustegevustesse ja statistikasüsteemi sõltumatuse tugevdamisse,» kommenteeris ta.

Komisjon tõi ameti tugevustena välja statistikaseaduse ja ameti andmehalduse koordineerimise rolli. Samuti hinnati kõrgelt statistikaameti tööd riiklike andmekogude kvaliteedi läbipaistvuse suurendamisel ja tugevat koostööd statistika tellijate ja kasutajatega. Komisjonile jäi positiivselt silma ka ameti eksperimentaalstatistika tiimi töö. Toodi esile statistika levitamise kanalid ja statistikaameti suhtlus erinevate sihtrühmadega ning pühendunud töötajad.

Eksperthindamise tulemusena tegi komisjon statistikaametile ka mõne arendusettepaneku: tugevdada riiklikku statistikasüsteemi ja sõltumatust ning anti soovitus, et valitsus peaks lisama tervisestatistika riikliku statistika süsteemi ning suurendama ameti eelarvelist rahastamist, sealhulgas tõstma töötajate palka.

Valitsusel soovitati ka kaaluda võimalusi, mis suurendaksid statistikanõukogu sõltumatust ja vähendaksid poliitilist mõju riikliku statistika programmi kinnitamisel.

Aasta lõpus avalikustatakse Eesti eksperthindamise lõppraport, mille põhjal alustab statistikaamet tegevusplaani koostamist. Varasemad hindamiste kokkuvõtted on leitavad Eurostati kodulehelt.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles