Kaugemal elaval teatrisõbral on raske Rakvere etendusi näha

Hanneli Rudi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rakvere teater.
Rakvere teater. Foto: Tairo Lutter / Virumaa Teataja

Kuigi nii Viljandi kui ka Pärnu teatrisse saab minna ka nädalavahetusel, siis Rakvere teater töötab vaid kahel laupäeval kuus. Teatri mängukava nörritab ka samas linnas elavaid vanavanemaid, kes sooviksid koos kaugemal elavate lastelastega teatrisse tulla, kuid lasteetendusi mängitakse vaid tööpäeviti.

Viimasel ajal on Rakvere teatri lavale jõudnud mitmeid põnevaid lavastusi, kuid kahjuks on kaugemal elaval teatrisõbral raske neid näha, sest nädalavahetusel töötab teater harva.

«Rakvere Teatris on tööpäevadeks esmaspäev, teisipäev, kolmapäev, neljapäev, reede ning iga teine laupäev. Seega puhkepäevadeks, mil töötajad saavad oma perega olla ja nö akusid laadida on iga teine laupäev ja pühapäevad,» kommenteeris teatrisõbra nurinat Postimees.ee'le teatrijuht Joonas Tartu.

Mängukava sõltub ringreisidest

Tema sõnul on selline töö- ja puhkepäevade korraldus välja kujunenud aastate jooksul ja tingitud väga paljudest asjaoludest - teatri võimalustest, publikunäitajatest, töötajate soovidest, võimalusest kasutada saale jne.

Kuigi paljud Eesti teatrid on vabaks päevaks teinud esmaspäeva, siis ringreisiteatrina saab Rakvere just esmaspäeviti teistes teatrilinnades saale üürida ning etendusi anda. Tartu sõnul on aga just väljasõiduetendused teatrile eluliselt vajalikud.

«Väljaspool Rakveret mängime etendusi kolmel päeval nädalas ning suuresti väljasõiduetenduste paikadest ja aegadest sõltub ka koduse mängukava koostamine,» toonitab teatrijuht.

Pered lastega teatrisse ei tule

Lasteetenduste mittemängimist nädalavahetustel põhjendab teatrijuht publikupõuaga. «Elu on näidanud, et statsionaaris või ka väljaspool toimuvaid lasteetendusi on nädalavahetusel väga raske täita. Nädalavahetuse lasteetenduste sihtgrupiks on pered, kes väga erinevatel põhjustel on visad kogunema,» sõnas Tartu.

Tema sõnul külastavad lasteeetendusi koolid ja lasteaiad ning nädalavahetusel valitakse perega koos viibimiseks mõni teine võimalus.

Teatrijuhi sõnul on nad laupäevaseid etendusi kavva valides just arvestanud publiku sooviga. Nimelt mängib teater «Cyrano de Bergerac» laupäeval just vaatajate soovil, sest tegemist on pika etendusega ning töönädala sees ei soovita väga pikki teatriõhtuid ette võtta.

Endlas on laupäeviti mitu etendust

Pärnu Endla teatrisse võib minna igal laupäeval ning tihti saab valida mitme etenduse vahel. Endla avalike suhete juhi Katrin Ruusi sõnul planeeritakse etendusi nädalavahetustel just sel eesmärgil, et siis on inimestel rohkem aega teatris käia.

«Nii kohalikel pärnakatel kui ka kaugemalt tulijatel,» lisas ta. Ruus sõnas, et nende teatris on nädalavahetuseti rohkem teatrikülastajaid kui nädala sees.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles