Siseminister võttis põhjalikult ette politseinike ja päästjate palgatõusu teema

Meinhard Pulk
, ajakirjanik
Copy
Siseminister Kristian Jaani.
Siseminister Kristian Jaani. Foto: Mihkel Maripuu

Siseminister Kristian Jaani tutvustab täna valitsusele politseinike ja päästetöötajate tulevikuvajaduse ning töötasu analüüsi, mis toonitab valdkonna teenistujate palgatõusu ning koolitusmahtude suurendamise vajadust.

Ajal, mil ühiskonna ootus turvalisusele järjest kasvab, on siseturvalisuse valdkonnas viimase kümnendi jooksul töötajate arv vähenenud viiendiku võrra. «Jah, kindlasti saame kuskilt veel kokku hoida, kuid siit edasi tuleb mõista, et kokkuhoid tuleb millegi arvelt,» ütles siseminister Jaani. 

«Selleks, et meie politseinikud ja päästjad jõuaksid ka tulevikus turvalisust tagada, tuleb mõista, et eluohtliku töö tegemiseks peab inimene tundma, et tema tööd väärtustatakse,» lisas ta.

Analüüs toob välja kaks peamist lahendust, mis nõuavad poliitilist otsust ja järjepidevust: siseturvalisuse valdkonna haridus ja töötajate palgatõus.

Siseturvalisuse valdkonna haridus vajab analüüsi põhjal aastas juurde kolm miljonit eurot, et suurendada õppemahtu ja õpetada välja lisaks 75 uut politseinikku ja 25 noort päästjat aastas. Vastasel juhul jääb meil puudu 25-50 päästjat ja 75-115 politseinikku. See kataks Jaani sõnul ära minimaalse vajaduse.

«Meil on piisavalt noori, kes soovivad politseinikuks õppida, mistõttu peame pingutama, et neile see võimalus anda,» ütles Jaani.

Päästjate puhul näitavad aga uuringud, et meil ei ole piisavalt noori, kes sooviksid õppida erialal, mis tagab brutopalga 1068 eurot kuus ja nõuab elu ning tervise panti seadmist. «Seetõttu otsustasin 2022. aasta eelarvega eraldatud palgatõusu lisavahendid suunata just eesliini palkade tõstmiseks,» selgitas Jaani.

Minister tõdes, et nii päästjate kui ka politseinike puhul on ees ootamas pensionilemineku laine, mis muudab olukorra veelgi pingelisemaks. 

«Oleme probleemi leevendamiseks kaotanud politseiametnike vanusepiiri ja võimaldame saada eripensionit ka politseis töötamist jätkates. Plaanin juba lähiajal esitada ka päästjaid puudutavad sarnased ettepanekud,» ütles Jaani. 

Ta toonitas, et väärika palgataseme saavutsemiaks tuleb politseinike ja päästjate palk tõsta 2025. aastaks vähemalt 1,2-kordse Eesti keskmiseni.

Politseinike ja päästjate tulevikuvajaduse ning töötasu analüüs on avaldatud siseministeeriumi kodulehel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles