Riigikohus ei rahuldanud soovi jätta e-hääletus ära (6)

Loora-Elisabet Lomp
, Eesti uudiste päevatoimetaja
Copy
Riigikohus ei rahuldanud soovi jätta e-hääletus alustamata
Riigikohus ei rahuldanud soovi jätta e-hääletus alustamata Foto: Mihkel Maripuu

Riigikogus jättis rahuldamata kaebuse, milles kohaliku omavalitsuse volikogu kandidaat soovis elektroonilise hääletamise alustamata jätmist.

Rakvere linnas kandideerinud Virgo Kruve esitas 6. oktoobril valimiskomisjonile kaebuse, milles palus komisjonil mitte alustada 11. oktoobril elektroonilist hääletamist. Põhjusena tõi kaebaja välja, et e-hääletamine ei ole piisavalt turvaline ega töökindel, sest hääletuse tarkvara ja valijarakendus on auditeerimata.

Valimiskomisjon sellega ei nõustunud ega pidanud vajalikuks jätta e-hääletamine ära. Riigikohus nõustus valimiskomisjoni seisukohaga, et elektroonilise hääletamise ärajätmiseks pole asjaolusid.

Elektroonilise hääletamise süsteemi testiti 5. oktoobril ning selles ei leitud vigu – seda kinnitas ka 8. oktoobril avaldatud audiitori vahearuanne.

Kaebaja juhtis kohtu tähelepanu sellele, et riigi valimisteenistus kinnitas oma raporti elektroonilise hääletamise süsteemi testimise kohta alles 12. oktoobril.

Seadus raporti kinnitamise tähtaega ette ei näe, küll aga tuleks riigikohtu põhiseaduslikkuse järelevalve kolleegiumi hinnangul seda teha enne elektroonilise hääletamise algust.

Elektroonilise hääletamise läbipaistvuse ja usaldusväärsuse suurendamiseks soovitas riigikohus valimiste korraldajatel kaaluda võimalust avalikustada enne elektroonilise hääletamise algust süsteemi kohta tehtud auditeid ja analüüse sedavõrd, et see ei kahjustaks turvalisust.

Kommentaarid (6)
Copy
Tagasi üles