Riik asub reguleerima elanikelt toidu võõrandamist (43)

Krister Kivi
, ajakirjanik
Copy
Praegu kehtivad õigusaktid võimaldaksid võõrandada elanikelt toiduaineid ilma piiranguteta.
Praegu kehtivad õigusaktid võimaldaksid võõrandada elanikelt toiduaineid ilma piiranguteta. Foto: arhiiv

Riigikogus on teisel lugemisel riigikaitseseaduse muutmise ja sellega seonduvalt teiste seaduste muutmise seadus ehk 417 SE. Muu hulgas paneb eelnõu paika, kui palju toitu ja küttematerjali elanikele nende vara riigikaitselistel eesmärkidel sundvõõrandades alles jätma peab: toitu piisavalt seitsmeks päevaks, küttematerjali aga üheks kütteperioodiks.

13. septembril algatatud seaduseelnõu on jõudnud otsaga juba ka sotsiaalmeediasse ja tekitanud omajagu küsimusi ja ärevust. Kas riik plaanib tõesti tulla rahulike kodanike külmkappe revideerima? Miks sellist seadusepügalat praegusel niigi äreval ajal ette valmistatakse?​

​Sedasorti regulatsiooniga tahetakse kaitseministeeriumi strateegilise kommunikatsiooni osakonna juhataja asetäitja Roland Murofi sõnul «tõhustada asjade sundkasutusse võtmist» ehk «võimaldada kiire, paindlik ja tulemuslik tsiviilsektori ressursside kaasamine, kõrgendatud kaitsevalmiduse, sõjaseisukorra, mobilisatsiooni ja demobilisatsiooni ajal. /---/ Riigikaitse seaduse muudatustega luuakse paremad eeldused tsiviilressursside kasutamiseks iseseisva kaitsevõime tagamiseks ja liitlaste vastuvõtmiseks.»

Kommentaarid (43)
Copy
Tagasi üles