Lõpetati Haeska külas hukkunuga tulistamise uurimine (1)

BNS
Copy
Kuido Sumerkini elukoht Haeska külas.
Kuido Sumerkini elukoht Haeska külas. Foto: Pilt videost

Lääne ringkonnaprokuratuuri loal lõpetati 1. augustil Haeska külas 28-aastase mehe surmaga lõppenud tulistamise asjaolude väljaselgitamiseks alustatud uurimine, sest kriminaalmenetluses tehti kindlaks, et politseiametniku teenistusrelva kasutamine oli õiguspärane.

1. augusti hilisõhtul sai häirekeskus teate, et Lääne maakonnas Haeska külas sõitis alkoholijoobes 28-aastane mees autoga kraavi ning muutus teiste inimeste suhtes agressiivseks. Väljakutsele reageeris Lääne prefektuuri patrullekipaaž, kes asus juhtunu asjaolusid välja selgitama.

Kriminaalmenetlust juhtinud prokurör Elle Keemani sõnul hakkas 28-aastane mees väljakutsele reageerinud politseiametnikke ründama puukaikaga.

«Korduvale käsklusele mees ei reageerinud ning hoiatuslaskudest hoolimata jätkas ühe korrakaitsja ründamist, kes puukaikaga tehtud hoopide eest taganedes selili kukkus. Olukorda ära kasutades alustas ründaja tema peksmist kaikaga pähe,» kirjeldas Keeman. 

Prokuröri sõnul sattus korrakaitsja elu niimoodi ohtu ning rünnaku peatamiseks kasutas politseiniku paarimees relva, tulistades ühe korra ründaja suunas, kuid vaatamata sellele peksmine jätkus.

«Seejärel tulistas paarimees kolm lasku ründaja suunas, lõpetades laskmise siis, kui ründaja maha kukkus. Ajakriitilises olukorras pidi politseinik otsustama, kuidas rünne peatada,» kirjeldas uuritud tõendeid Keeman.

Politseinikud andsid haavatud mehele kohe esmaabi ning elustamise võttis üle kohale saabunud kiirabi. Vaatamata politseinike ja meedikute pingutustele ei suudetud mehe elu päästa ning ta suri saadud vigastustesse sündmuskohal.

Ekspertiisis tuvastati hukkunul kolm laskevigastust vasakus käes ning üks vigastus seljas.

PPA sisekontrollibüroo juht Priit Pärkna ütles, et menetluses anti hinnang politseinike tegevusele nii õiguslikult kui ka turvataktikaliselt ning jõuti järeldusele, et tulirelva kasutamine ründe tõrjumiseks oli õiguspärane. «Oleme kohtunud ja rääkinud lähedastega ning selgitanud kriminaalmenetluse käiku ja lõpetamise asjaolusid,» ütles Pärkna.

Kriminaalmenetluses kogutud tõendid kinnitavad, et politseiniku elu oli sattunud ohtu ning tekkinud olukorras oli tulirelva kasutamine õiguspärane.

Kriminaalmenetluse lõpetamise määrus ei ole jõustunud ning kannatanutel on õigus esitada kaebus riigiprokuratuuri 10 päeva jooksul.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles