Toimiv ventilatsioonisüsteem on asendamatu igas kortermajas

Copy
Kortermaja renoveerimisega alustamine.
Kortermaja renoveerimisega alustamine. Foto: Aero Grupp

Ventilatsiooniprobleemid on mureks paljudes kortermajades, kus akendele tekib öö jooksul kondensvesi ning laenurkades võib kohata õhuringluse puudumisest tekkinud hallitusplekke. Ja mõelge, kuidas selline niiske ja puhastamata õhk mõjub inimeste tervisele? Kuidas nendest probleemidest kõige arukamalt vabaneda, selgitab kortermajadele erinevaid ventilatsiooniteenuseid pakkuva Aero Grupp OÜ tegevjuht Tõnis Lipp.

„Sageli ilmnevad vanemates kortermajades õhuvahetusest tingitud probleemid alles näiteks pärast aknavahetust või maja soojustamist, kui ventilatsioonile jäeti tähelepanu pööramata, sest varem ju sellega muresid polnud. Tegelikult tuleb samal ajal teiste remonttöödega uuendada ka ventilatsioonisüsteem ja seda nii puit-, paneel- kui ka kivimaja puhul,” ütleb Lipp. Pealegi kujuneb juba renoveeritud kortermajja hiljem toimiva ventilatsioonisüsteemi rajamine üksjagu kallimaks. Uute kortermajadega on asi veidi lihtsam – kuna need on tänapäevaseid kõrgemaid energiatõhususnorme arvestades õhutihedamad, on ka korralik ventilatsioon projekti sisse kirjutatud.

Lisaks ventilatsioonile peab tihti katusele mahutama ka päikesepaneelid.
Lisaks ventilatsioonile peab tihti katusele mahutama ka päikesepaneelid. Foto: Aero Grupp

Tänu inimeste teadlikkuse kasvule ning korterelamute renoveerimise riiklikele toetustele on vanemate korterelamute kordategemine Eestis populaarne. Ventilatsiooni renoveerimine teostatakse Lipu sõnul vastavalt rekonstrueerimise projektidele. „Üldjuhul paigaldatakse katusele tsentraalne soojustagastusega väljatõmbe- või sissepuhke- väljatõmbeseade. Torustikud paigaldatakse katusele, fassaadile ja vajadusel tihti ka olemasolevatesse ventilatsioonilõõridesse. Samuti tuleb paigaldada igasse korterisse uued õhujagamise elemendid. Olemasolevate ventilatsioonilõõride kasutamise korral tuleks eelnevalt läbi viia ka põhjalikud uuringud ja kaardistused, mida Aero Grupp on läbi viinud kokku enam kui 500. kortermajas üle Eesti.”

Ta lisab, et kortermaja ventilatsiooni renoveerimine on töö, mis vajab eelnevat kogemust ja kompetentsi. Aero Grupp OÜ üheks oluliseks kliendigrupiks on just korteriühistud, kellega on firmal kogemust üle kümne aasta ning uus ventilatsioonisüsteem on rajatud rohkem kui 40-le kortermajale. Kortermajade ventilatsiooni renoveerimine erineb paljuski tavaventilatsiooni ehitusest, kuna eeldab tööd erinevates sise- ja välitingimustes, tööde teostamiseks on vajalikud spetsiifilised seadmed ja töövõtted ning muidugi peavad kõik töötajad olema viisakad suhtlejad korteriomanikega, kuna töö toimub samal ajal, kui inimesed majas elavad.

Sissepuhke-väljatõmbe ventilatsiooniseade katusel.
Sissepuhke-väljatõmbe ventilatsiooniseade katusel. Foto: Aero Grupp

Ventilatsioonisüsteemid vajavad regulaarset hooldust, reguleerimist ning iga 1-2 aasta järel korralikku puhastust

Uuringute kohaselt on 50% haigustest seotud halva siseõhuga, milles sisalduvad kõikvõimalikud kahjulikud kiud, viirused (näiteks koroona) ja bakterid. Kehvalt ventileeritud ruum toob kaasa erinevaid terviseprobleeme nagu viirushaigusesse haigestumine (näiteks COVID 19), peavalu, pidev uimasus, väsimus, silmade ärritus või tugevnevad allergianähud. Seega on nii uutes kui ka renoveeritud kortermajades väga tähtis jälgida, et ventilatsiooniseadmed oleksid regulaarselt hooldatud, sealhulgas õhufiltrid vahetatud. Lisaks peab olema süsteem õigesti seadistatud, reguleeritud ning hiljem ka korteriühistu ja/või hooldaja poolt jälgitud, et süsteem töötaks vajalikul võimsusel. Lipu sõnul pole harvad juhud, kus on investeeritud ventilatsioonisüsteemidesse, aga hiljem süsteemi kasutusse võttes keeratakse kulude kokkuhoiu mõttes süsteem kinni või selle tootlikkus miinimumi. Seda ei tohi kortermajas kindlasti teha, sest nii pole vajalik õhuvahetus tagatud ja inimestel tekivad eespool nimetatud probleemid.

Ka siis, kui hoones on ventilatsioonisüsteemid vaid mõned aastad vanad, peab olema hoolas ventilatsiooniseadmete, kanalite ja kõikide teiste süsteemi osade puhastamisel. „Ventilatsiooni regulaarne puhastus maandab tuleohutuse riske, sest intensiivselt kasutuses olevasse süsteemi koguneb juba 1-3 aastaga piisavalt süttimisohtlikku saastet. Lisaks tuleb meeles pidada, et kontrolli, hooldust ning puhastust vajavad ka süsteemidele paigaldatud tuletõkkeklapid.”

Õhu puhtus ja kvaliteet on oluline meie tervena püsimisel ning seetõttu tuleb pöörata ventilatsiooniseadmete õigesti ehitamisele ja õigesti hooldamisele suurt tähelepanu. Õhk on meie eluallikas ning siin ei saa olla eksimisruumi!

www.aerogrupp.ee

Copy
Tagasi üles