Moodne tehnoloogia saabub kööki – sensoritega varustatud pliit ei lase õhtusöögil põhja kõrbeda

Copy
Foto: Electrolux

Modernne tehnoloogia muudab meie igapäevase elu harjumusi nii ostmisel, toodete ja teenuste eest tasumisel kui ka takso kutsumisel ja toidu tellimisel. See imbub vähehaaval ka sellisesse pealtnäha läbi aegade muutumatusse ruumi nagu köök. Näiteks tänapäevastel pliidiplaatidel on nii palju lisafunktsioone, et kui asetame supipoti või hautisega panni pliidile, võime südamerahus lemmikseriaali vaatama minna – nüüd ei ole enam vaja karta, et supp keeb üle ja prae servad või pannkoogid tõmbuvad pannil mustaks. Mitmesuguste sensoritega varustatud kodutehnika võimaldab süüa valmistades veel muudki olulist teha, mitte ainult potte valvata. Uurisime kodutehnika tootja Electroluxi koolitusjuhilt Margus Sootsilt, kuidas tänapäevased köögiseadmed veel elu ja toiduvalmistamist lihtsustada võivad.

Pliit reguleerib ise praadimiskuumust ja ei lase üle keeda

Sootsi sõnul on pliit tänapäeval justkui seadmesse integreeritud isiklik köögiabiline. Näiteks SensePro pliidiplaatidel on sisseehitatud valmistusjuhistega (teksti- ja pildiinfoga) värviline ekraan, kus saate valida praetava liha tüübi või üldiselt valmistatava roa. Nendel pliitidel on ka roa sisse pistetav juhtmevaba termomeeter, mis mõõdab valmistatava toidu sisetemperatuuri.

Sellise seadmega jääb vaid üle valida, mida valmistate, ja mõnel juhul otsustada, millise küpsusastmega praetud liha soovite. Pliidiplaat langetab ja tõstab ise praadimise ajal temperatuuri. Kuna juhtmevaba termomeeter mõõdab liha või muu roa sisetemperatuuri, hoiab pliidiplaat selle ühtlasena, et toit valmiks sobivalt.

Valmistades liha või kala sous-vide meetodil, tuleb vaakumkotis olevaid toiduaineid pikalt väikesel tulel kuumutada. Seda toiduvalmistusviisi peetakse tervislikumaks ning liha või kala säilitab kogu oma niiskuse, tekstuuri, maitse ja aroomi. Ent vaevalt keegi tahaks isegi tervislikuma õhtusöögi nimel tundide viisi pottide ääres konutada. Sensorite ja juhtmevaba termomeetriga Electroluxi pliit võib selle tüütu töö enda peale võtta – seade reguleerib temperatuuri nii, et see ei ületa määratud piiri ning toit haudub aeglaselt ja õigesti.

Kaitseb õhtusööki söestumast

Mõnel Electroluxi induktsioonpliidil on ka sellised funktsioonid nagu SenseBoil ja SenseFry. Nende puhul on pliidiplaati integreeritud sensorid, mis fikseerivad, millal läheb vesi potis keema või toit hakkab intensiivselt praadima. Kui vesi läheb keema, vähendavad SenseBoili funktsiooniga induktsioonpliidid automaatselt kuumust. SenseFry funktsiooniga seadmed suudavad säilitada ühtlase pinnatemperatuuri (tavalises pannis tõuseb temperatuur pidevalt, vaid uue koostisaine lisamisel langeb see veidi). Nii saab näiteks suurema vaevata mõlemalt poolt ühtlaselt kuldpruunid pannkoogid.

Niisiis saate selliste funktsioonidega pliidiplaadist mõneks ajaks rahuliku südamega eemalduda. Ent sellel on varuks veel üks trikk, mis lihtsustab toiduvalmistamise rutiini. Oleme harjunud, et pliidil on neli eri võimsuse või suurusega kuumutusrõngast või põletit ja kõik. Kui soovite valmistada suuremat rooga, tuleb nuputada, kuidas toimida.

Tänapäevastel pliidiplaatidel on funktsioon, mis võimaldab määrata sellise kuumutusala, nagu on parasjagu vaja. Kõige toredam on, et selline funktsioon võimaldab poolele pliidiplaadile asetada grillimisaluse ja grillida nii palju kui süda lustib, isegi kui akna taga kallab vihma, ulub tuul või sajab koguni lund.

Erinev kuumus isegi juhtpaneeli puutumata

Pliidiplaadi funktsioon Bridge võimaldab kaks kuumutusala üheks liita, funktsioon FlexiBridge aga luua ühe väga suure pikliku kuumutustsooni, kaks keskmise suurusega või ühe väikese ja ühe suure kuumutusrõnga. Teisisõnu, teil ei ole tarvis söögitegemist pooleli jätta ja oodata, kuni miski valmis saab, kui praete samal ajal tervet kala ja valmistate sellele sooja kastet.

See funktsioon võimaldab pliidiplaadil kuumutada eri suuruses küpsetusanumaid ja panne nii, et kogu nende põhi on ühtlaselt tuline.

Pealekauba, FlexiBridge funktsiooniga pliidiplaadid suudavad veel pinna kolmeks eri kuumutustsooniks jagada. See funktsioon kannab nime PowerSlide. Selle aktiveerimisel suudab pliidiplaat ise poti või panni asendi tuvastada ning selle järgi kuumustaseme määrata. Kui asetate poti pliidiplaadi etteotsa, lülitub sisse suurim kuumus, kui keskele, siis keskmine kuumus, ja tagapool käivitub madalaim intensiivsus. Teades, millist kuumust on vaja, saate toiduanuma lihtsalt vajalikku tsooni asetada või ümber tõsta, pliidi juhtpaneeli reguleerimata ja puutumata.

Õhupuhastit ei ole enam vaja puutuda, sest see „suhtleb“ pliidiplaadiga

Tihtipeale pritsib söögitegemisel rasva, tilgub taina- või kastmepiisku ning enamasti saavad käed süüa tehes toiduseks, sellepärast ei ole mugav nendega veel õhupuhasti tugevust reguleerida. Pealegi, pärast söögitegemist tuleb lisaks pliidile veel ka õhupuhasti nupud puhtaks küürida. Saaks see pliidiventilaator ometi ise aru, millal tuleb intensiivsemalt tööle hakata! Margus Soots avaldab, et selline võimalus on juba olemas – Hob2Hood funktsiooniga pliidid „suhtlevad“ õhupuhastiga. Loogiline, et mida enam kuumust pliit tekitab, seda tugevamalt peaks õhupuhasti tõmbama. Nüüd ei ole enam vaja pliidiventilaatorit eraldi reguleerida – see kohandub automaatselt induktsioonpliidi töö muutustega. Söögitegemisel ei pea enam rasvaste sõrmedega selle seadme nuppe puudutama.

Niisiis enne kodutehnika poodi minekut või elektroonikapoe lehti sirvides tasub endalt küsida, mida teile kõige enam valmistada meeldib. Milline „kohustus“ näib köögis kõige enam aega nõudvat? Kas kulub tükk aega, enne kui vesi potis keema tõuseb või pann kuumaks läheb? Kui teate vastuseid nendele küsimustele, valite kerge vaevaga välja parima köögiabilise. Ja soetada saate selle kohe, ilma mingi ettetellimiseta.

Copy
Tagasi üles