GALERII ⟩ Aasta põllumees 2021 on Pärnumaa lihaveisekasvataja Andres Vaan (1)

Ulla Länts
, ajakirjanik
Copy

Aasta põllumeheks valitud Andres Vaan on aretanud Topi Mõisa OÜs Pärnumaal ühe uhkema tõukarja ja tõusnud üheks suuremaks tõumaterjali müüjaks Eestis.

Kas Aasta põllumehe tiitel oli suur üllatus?

Kindlasti oli üllatus, tunne on ülev ja samal ajal on see suur vastutus. Enne tiitli kättesaamist ühtegi vihjet ei olnud, et mina selle saada võiksin.

Kas tõuaretus on paratamatu, kui tahad olla karjakasvatajana edukas?

Me teeme teadlastega pidevalt koostööd, nii Eesti Maaülikooliga kui ka geneetikateadlastega Prantsusmaalt. Teadlasi tuleb kuulata.

Olete väga tubli eksportija, teie karjast pärit liha jõuab ka Saksamaa, Hollandi ja Šveitsi tarbijateni, kas ainult Eesti turg ei toida?

Eksport on tähtis. Eesti miinuseks on turu väiksus, seega ka tõuloomade vähesus. Tihti on vaja suuri koguseid ja selleks, et saada kokku vajalikud partiid, on vaja teha ka riikidevahelist koostööd.

Kas on plaanis oma karja suurendada?

Karja suurendamise plaani praegu ei ole, pigem rõhume kvaliteedile. Eesmärgiks on saada sama söödakoguse juures parem tulemus. Sellega me tõstame toodangut ja teisalt vähendame ka keskkonnakahju, sest loomakasvatus on suhteliselt suure keskkonna jalajäljega tootmisharu.

Mis on praegu teie valdkonnas suuremad mured?

Murekoht on viimastel aastatel suurte turgude äralangemine. Suur turg oli Türgi, mis on paljuski ära kukkunud. Hinnad olid pikalt langustrendis, mistõttu hakkas entusiasm lihaveisekasvatuses kaduma. Praegu on õnneks näha tunneli lõpus taas valgust – liha hinnad on tõusuteele läinud ja tarbija soovib järjest parema kvaliteediga liha. Tarbija on väga teadlik, ta võib-olla ei soovi nii suuri koguseid, aga tahab just väga head toodangut.

Kui palju kulub vaeva, et selline edukas põllumajandusettevõte rajada? Olete ju ikkagi oma isa töö jätkaja.

Täpselt nii. Aga see ei ole lihtne valdkond. Tuleb teha väga palju ületunde, intensiivsed tööperioodid on just siis, kui sa ise ja võib-olla ka ülejäänud pere sooviks hoopis puhata, aga sa pead sööta varuma või teravilja koristama, sest meil on ka teravili. Peretalus tuleb suur osa tööst ise ära teha, samas on tähis, et sa teed seda, mis sulle meeldib.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles