RMK saab 37 000 hektarit metsi kogukonnavabaks (8)

Ülle Harju
, ajakirjanik
Copy
RMK peametsaülema Andres Sepa sõnul on praeguseks kohalike omavalitsustega kokku lepitud ja RMK raietööde kaardile kantud 36 000 hektari jagu KAH-alasid.
RMK peametsaülema Andres Sepa sõnul on praeguseks kohalike omavalitsustega kokku lepitud ja RMK raietööde kaardile kantud 36 000 hektari jagu KAH-alasid. Foto: Eleri Lopp-Valdma

Keskkonnaministeeriumi lüke lubab Riigimetsa Majandamise Keskusel (RMK) kohalikke teavitamata maha võtta kuni 37 000 hektarit varem kogukonnale oluliseks nimetatud metsi, asemele pakutav omavalitsuste otsustusõigus kõmiseb omavalitsejate hinnangul tühjalt.

Keskkonnaministeerium plaanib seadusemuudatusi, mille järgi asulate lähedal asuvad kogukondadele olulised riigimetsad (nn KAH-alad) määratletakse edaspidi ainult kohalike omavalitsuste üldplaneeringuis. Ainult need metsad saavad kohalike elanike ja omavalitsusega kooskõlastatud majandamiskava.

RMK peametsaülema Andres Sepa sõnul on praeguseks kohalike omavalitsustega kokku lepitud ja RMK raietööde kaardile kantud 36 000 hektari jagu KAH-alasid. RMK aastaraamatu (2019) järgi on aga Eestis kokku 73 000 hektarit selliseid metsi, kus looklevad matka- ja suusarajad, mis kaitsevad asulaid maanteemüra ja tuulte eest või on RMK andmeil muul põhjusel kohalikele olulised.

RMK praeguse korra kohaselt saaksid kohalikud inimesed ülejäänud 37 000 hektari rahvale oluliste metsade majandamisse kaasatud järgnevalt: kõigepealt saaksid teate KAH-ala ja sealsete raieplaanide kohta, järgneks kohalikelt ettepanekute küsimine (nt KAH-ala laiendamiseks, raieviiside muutmiseks jne), kaasamiskoosolek ning lõpuks metsamajandamiskava. Seadusemuudatuse jõustudes pole need metsad enam isegi potentsiaalsed KAH-alad ja RMK pääseb tülikast kaasamisprotsessist.

Kommentaarid (8)
Copy
Tagasi üles