Itaalia võttegrupp nörritas Kihnu päranditundjat

Silvia Paluoja
, vabakutseline ajakirjanik
Copy
Kihnu naised tantsimas.
Kihnu naised tantsimas. Foto: ANTS LIIGUS/PRNPM/EMF

Kihnus asuva Uiõ-Matu talu perenaine Mare Mätas võõrustas teejuhi ja tõlgina hiljuti Itaalia riigitelevisiooni võttegruppi ega ole rahunenud kultuuride kokkupõrkest. Ta on nördinud levinud arusaamast, nagu oleks Kihnus säilinud matriarhaat ehk emajärgne ühiskonnakord.

«Itaallased tahtsid teha Kihnu kultuuri tutvustavat filmi, aga minule oli see enneolematult raske kogemus, sest ma ei osanud ette näha ega olnud kogenud, et keegi oleks nii kinni oma stsenaariumis,» nentis Mätas, kes on aidanud väliskanalitele teha kümneid filme.

Itaallaste stsenaariumis oli ette nähtud kördikudumine ja nad tahtsid filmida kogu toimingut ega teadnud, kui pikk protsess see on – lõnga värvimisest telgede ettevalmistamiseni.

«See on nädal aega tööd ja ütlesin, et seda pole võimalik nii filmida, nagu nemad tahavad,» rääkis Mätas. «Pakkusin, et läheme Kalmu Helga juurde, tal on kangas telgedel ja lavastame nii, et vaatan kördikirju, mille järgi kududa, Helga jättis oma tegemised pooleli ja siis nad filmisid seal kolm tundi, tekitasid kultuuride konflikti ning mina tundsin ennast halvasti, sest vastutasin ju selle eest.»

Aidast riidekirstust mustrite vaatamiseks tuppa toodud uued kördid laotasid filmijad luba küsimata laiali töötolmuses kambris, kus oli pooleli ahju tegemine. Sellist lugupidamatust oma kultuuri vastu poleks Kihnu naised suutnud ette kujutada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles